Wat is de beste ondergrond om op te lopen?

Door te variëren in ondergrond maak je je trainingen effectiever: je leert je lichaam om zich aan te passen aan het wisselende terrein en je zet er verschillende spieren mee aan het werk. Maar welk type ondergrond is nu het best om op te lopen? Wij zetten de voor- en nadelen van de bekendste ondergronden op een rijtje.

1. ZAND

+ Voordelen: lopen op hard en nat zand is minder belastend voor je gewrichten dan lopen op verharde weg. Bij mul zand moet je je knieën hoger heffen en heb je meer kracht nodig om je af zetten, waardoor je looptechniek en uithouding verbetert.
– Nadelen: lopen op het zachte zand is uitputtend en vraagt veel van je spieren en gewrichten. Let erop om niet steeds op mul zand te lopen om overbelastingsblessures te vermijden. Tijdens langere trainingen is het sowieso aangeraden om regelmatig van windrichting te wisselen.

2. ATLETIEKPISTE

+ Voordelen: atletiekpistes zijn ideaal om gestructureerde tempolopen en intervaltrainingen af te werken. Het veerkrachtige oppervlak van de piste is bovendien interessant voor beginners of lopers die na een blessure de trainingen weer hernemen. In vergelijking met asfalt, is de piste zachter voor je spieren en gewrichten.
– Nadelen: altijd op de piste trainen – waarbij steeds tegenwijzerin wordt gelopen – kan leiden tot een onevenwicht in de spieren. Ook hier kan je dus best kiezen om ook eens met de klok mee te lopen.

3. LOOPBAND

+ Voordelen: de voordelen van de loopband zijn natuurlijk gekend: bij regen en koud weer is het voor velen een trouwe bondsgenoot om toch de geplande training in alle comfort af te werken. De loopband zou ook gunstig zijn tijdens het herstellen van bepaalde stressfracturen door een hogere demping dan het lopen op asfalt. Ook is het met een loopband eenvoudig om de gewenste snelheid en hellingsgraad in te stellen.
– Nadelen: lopen op een loopband is natuurlijk niet hetzelfde als buiten lopen. De grond wordt letterlijk van onder je voeten getrokken, waardoor het trainingseffect kleiner kan zijn. En hoewel de loopband gunstig is bij de revalidatie van bepaalde stressfracturen, is het niet aangeraden bij kuit- of achillespeesblessures.

4. ASFALT

+ Voordelen: de verharde weg creëert perfecte condities voor tempotrainingen, omdat je niet op het (effen) oppervlak hoeft te letten en schrik moet hebben om je voet om te slaan. Elke stap is nagenoeg identiek en je bereikt er een maximale voortstuwing mee. Door te kiezen voor een harde ondergrond, kan je hoge(re) snelheden ontwikkelen.
– Nadelen: de harde ondergrond is belastender voor je gewrichten. De juiste schoen kan de landingsimpact absorberen, dus een goede schoen is een must als je geregeld op verharde wegen loopt.

5. BOSPAD

+ Voordelen: natuurpaden zijn aangenaam om op te lopen dankzij de goede demping en dus zacht voor je gewrichten. Bospaden lenen zich perfect om te trainen op een flexibele en responsieve looptechniek. Bovendien zijn er heel wat meer redenen te bedenken om in de natuur te gaan lopen.
– Nadelen: een zachte ondergrond is niet interessant voor wie hoge snelheden wil halen. Daarom is traillopen niet geschikt voor lopen aan een specifiek tempo: zelfs bij tragere snelheden, is de intensiteit altijd hoger.

6. GRAS

+ Voordelen: gras is ideaal om eens blootvoets te lopen. Het verstevigt je voetspieren en verbetert je looptechniek. Goed onderhouden gras geeft ook een aangename demping.
– Nadelen: bij blootvoets lopen moet je opletten voor scherpe objecten die in het gras zijn beland. Houd er ook rekening mee dat het risico’s inhoudt als je plots zonder ondersteuning gaat trainen. Je voeten zijn het immers gewend om met schoenen aan te lopen.

7. (BERG)TRAILS

+ Voordelen: de continue wisselende grondoppervlakken maken bergtrails uitdagend én leuk. Het is een goede manier om op je voetafzet en looptechniek te oefenen doordat je je constant moet aanpassen aan het wisselende terrein. Bovendien werk je aan je corestability-spieren, omdat je je steeds moet aanpassen aan de oneffen oppervlakken en frequente richtingsveranderingen.
– Nadelen: lopen op bergpaden vereist een grotere focus. Bedwing bergpaden dus steeds als je goed uitgerust bent om het risico op valpartijen of het omslaan van je voet te vermijden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?