Lopen met je hond? Dierenarts geeft antwoord op meest gestelde vragen

Is je hond je favoriete loopmaatje? Goed nieuws, want honden zijn sportieve dieren en brengen graag zo veel mogelijk tijd met je door. Maar als je je geliefde viervoeter meeneemt voor een looptocht, moet je wel met enkele zaken rekening houden. Voor RunningBE magazine interviewden we dierenarts én loopster Saskia Garré.

Kan je met elke hond gaan lopen?
“Hondenrassen die je als loopmaatje beter niet meeneemt, zijn die met een korte schedel. Die hebben snel last met hun ademhaling. Denk aan de Engelse of Franse bulldogs en mopshonden. Door hun kleine neusgaten komen ze snel in ademsnood en een dier moet net goed kunnen ademen om warmte kwijt te raken. Als die rassen lopen, komen ze al snel in de problemen. Een kort, traag looptochtje gaat nog wel, maar ik raad het niet aan.”

Moet je een hond trainen voor je ermee gaat lopen?
“Een hond loopt over het algemeen graag. In het begin wil hij wel naar alle kanten lopen en moet je hem wat bijsturen. Maar zodra een hond goed loopt, blijft hij bij je. Er bestaan ook goede loopgordels die rond je lichaam zitten, waarmee je gemakkelijker je hond naast je doet lopen. Het is belangrijk dat je hond gesocialiseerd is, want je kan niet lopen met een dier dat heel de tijd afgeleid is. Je kan hem leren om bij jou te blijven en niet naar andere honden of lopers te rennen. Als je met deze dingen rekening houdt, kan je beginnen aan je looptocht.”

Kan je ook puppy’s leren meelopen?
“Met jonge honden doe je het best een soort Start 2 Run, want niet elk dier loopt meteen ver. Ik raad eigenaars van golden retrievers, labradors of border collies aan om al eens met hen te gaan lopen, als ze nog klein zijn. Dat is goed voor hun spierontwikkeling. Zo hebben ze minder kans op heupaandoeningen. Het is een beetje zoals bij de opvoeding van kinderen. Je laat ze bewegen, conform hun leeftijd en vermogen. Maar je laat hen niet meteen zware wedstrijden lopen.”

Bestaat er ook een kilometergrens voor honden?
“Je kan ze trainen om een bepaalde afstand te lopen. Al doe je dat met kortsnuitige rassen of jack russels en beagles maar beter niet. Door hun frèle pootjes lopen ze sneller letsels op. Je loopt ook het best niet meer dan 10 kilometer. Er zijn honden die een halve marathon kunnen lopen, maar dat zijn uitzonderingen. Als je toch meer loopt, vergroot je het risico dat ze last krijgen van hun knieën, rug, meniscus of kruisbanden. Bij bepaalde rassen moet je ook opletten voor het hart en de longen. Van het tempo moet je je dan weer niet te veel aantrekken. Je huisdier stemt zijn loopritme af op dat van jou. Een border collie vindt 13 km/u nog altijd een rustige looppas.”

Hoeveel water moet je hond na een inspanning drinken?
“Er bestaat één gouden regel: je hond heeft 100 ml water per kilogram nodig. Een hond van 20 kilogram drinkt dus 2 liter per dag. Net als bij mensen mag dat wat meer zijn als hij een inspanning levert. Laat je viervoeter voor en na de inspanning eens goed drinken, dat moet voldoende zijn. En meestal geeft het dier ook zelf aan als het dorst heeft. Loop je meer dan 10 kilometer, neem dan extra water mee voor jezelf en je viervoeter. Daarna kan je om de 5 kilometer bijtanken. Maar loop die lange afstanden alleen met border collies of windhonden.”

Moet je hond iets speciaals eten als je ermee gaat lopen?
“Voor actieve honden bestaat aangepaste sportvoeding om extra behoeften aan te vullen, maar dit is niet altijd nodig. Als mens heb je na 5 kilometer ook geen aangepaste voeding nodig. Maar ga je vaker per week met je hond lopen, dan gebruik je die wel. Als je ziet dat je viervoeter genoeg eet en toch vermagert, weet je dat je de voeding moet aanpassen. Neem hiervoor contact op met je dierenarts.”

Maakt het uit op welke ondergrond je met jouw viervoeter loopt?
“In de zomer – bij heel warm weer – kan een dier zijn poten verbranden. Een oplossing hiervoor is vaseline tussen de teentjes smeren, zo glijden ze beter en verbranden ze niet. Maar als het echt te warm is, loop je niet met een hond. Niet alleen vanwege de te warme ondergrond, maar ook om de hitte zelf. Om de huid van de hond te beschermen, smeer je sunblock op de kale plekken. Je hoeft hiervoor geen speciale crème voor dieren te gebruiken, die voor mensen werkt perfect.”

Zijn er nog zaken waarmee je rekening moet houden?
“Neem zeker een zakje mee voor de uitwerpselen van je hond en kies een route met vuilnisbak.”

Dit artikel verscheen in een eerdere uitgave van RunningBE magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?