Hoe komt het dat je spierpijn hebt op je rustdag?

Rusten is ook trainen. Een uitspraak die je wellicht bekend in de oren klinkt. Tijdens het lopen ontstaan er verschillende microscheurtjes in je spieren, die zich na de inspanning moeten herstellen. Neem je niet voldoende rust? Dan helen de scheurtjes niet en worden je spieren niet sterker. Maar hoe komt het dat je net op je rustdag meer spierpijn ervaart dan wanneer je er toch kiest voor een herstelloopje? Daar is een goede verklaring voor: DOMS, het Engelse acroniem voor Delayed Onset Muscle Soreness of de ‘late spierpijn’.

Timing van je rustdag

DOMS zijn een onderdeel van het trainingsproces en merk je meestal 24 uur na een intensieve training of wedstrijd. Als je pijn ervaart, ben je al snel geneigd om die dag niet te lopen. Maar volgens onderzoek blijkt ‘actief herstel‘ efficiënter te zijn om DOMS te bestrijden. Denk bij actief herstel aan een rustige, korte loopsessie, een wandeling of crosstraining. In beweging blijven is beter dan stilzitten. Rustdagen horen zeker thuis in een trainingsschema (dat las je hier ook al), maar plan die misschien beter niet de dag na een zware training. Uiteraard is dit van persoon tot persoon afhankelijk en moeten beginnende lopers vaker rustdagen inplannen.

Hoe recupereer je van een zware training?

Het eerste dat je na een intensieve loopsessie best doet, is een recuperatiesnack of volwaardige maaltijd eten. Je kan ook op de avond van een trainingsdag nog een wandeling maken om een deel van de verzuring voor te zijn of weg te werken. Ga op tijd naar bed en plan je actieve herstelmomenten voor de dag nadien in, zelfs als is dat maar een korte loopsessie van 15 minuutjes. Je kijkt er misschien wat tegenop, maar je spieren zullen je dankbaar zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?