HYROX: de nieuwe sporttrend die lopen en fitnessen combineert

Er is een new kid in town: HYROX, een fitnessconcept dat lopen en functionele krachtoefeningen combineert. In het nieuwste RunningBE-magazine laten fervente HYROX’ers Simon Roozendaal en Stan van Scheppingen samen met wereldkampioen Tom Franssens hun licht schijnen over de nieuwe fitnesstrend en verklappen ze waarom lopers bij HYROX een streepje voor hebben.

HYROX zag in 2017 het levenslicht in Duitsland. Ondertussen organiseren 45 verschillende steden wereldwijd HYROX-events. Simon Roozendaal liep het voorbije jaar stage bij House of Sports, het sportmarketingbedrijf achter HYROX in de Benelux, en kijkt met veel enthousiasme naar die exponentiële groei. “Twee jaar geleden was er een eerste testevent in Amsterdam voor 700 deelnemers”, vertelt Roozendaal. “Dit jaar komen er evenementen in Amsterdam, Maastricht en Rotterdam, waar telkens 3000 deelnemers verwacht worden. Er zijn plannen om op relatief korte termijn ook een HYROX-event in België te organiseren. Maar alle Belgen zijn nu uiteraard al van harte welkom op de events in Nederland, waar deelnemers van over de hele wereld samenkomen.”

HET CONCEPT

“HYROX is een intense indoor fitnessrace waarbij je acht keer 1 kilometer loopt, telkens gevolgd door een functionele fitnessoefening, zonder rustpauzes”, legt Stan van Scheppingen uit. Ook hij heeft een achtergrond bij House of Sports en is helemaal in de ban van HYROX. “Er zijn verschillende categorieën, per geslacht en per leeftijd, solo, in duo of relay.”

“Het concept is wereldwijd overal hetzelfde”, gaat Roozendaal verder. “Je loopt overal dezelfde afstand en doet dezelfde acht krachtoefeningen in dezelfde volgorde: 1000 meter SkiErg, 50 meter sled push, 50 meter sled pull, 80 meter burpee broad jumps, 1000 meter roeien, 200 meter farmer’s carry, 100 meter sandbag lunges en 100 wall balls. Op die manier is de work-out perfect meetbaar en schaalbaar. Bij elk event probeer je je eigen tijd te verbeteren terwijl je het virtueel in principe tegen duizenden andere deelnemers opneemt.”

VOORDEEL VOOR LOPERS

Eén van de troeven van HYROX is dat het concept zo laagdrempelig is. “Een goede basisconditie is een vereiste – je moet wel enkele kilometers kunnen lopen – maar de oefeningen zelf bestaan uit natural movements: duwen, trekken, lunges, roeien, … Voor die natuurlijke bewegingen hoef je geen bodybuilder te zijn. Bij een crossfitwedstrijd zijn 100 pull-ups de minimumvoorwaarde om te mogen starten. Dat is al pittig. HYROX kent geen kwalificaties of startvoorwaarden. Iedereen die zin heeft in een sportieve uitdaging, mag deelnemen”, aldus Roozendaal.

“Mensen met een fitnessachtergrond zijn misschien sneller overtuigd om zich in te schrijven, maar het zijn de lopers die de snelste tijden halen”, tipt van Scheppingen. “Bij het lopen valt er namelijk veel winst te boeken. De oefeningen zijn relatief kort, terwijl je tijdens het lopen eenvoudiger mensen kan inhalen. Wil je een toptijd halen, dan moet je zeker een goede loper zijn.”

Meer weten over deze opkomende sport en lezen hoe onze landgenoten Tom Franssens en Pieter Maes goud veroverden op het WK HYROX in Manchester? Haal dan RunningBE magazine in huis (in de winkel & online) of lees RunningBE magazine digitaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?