Dé oefening voor een betere heupmobiliteit (en zo voer je ‘m correct uit)

Een goede heupmobiliteit is cruciaal voor lopers. Het draagt bij aan efficiënte voortstuwing, stabilisatie en krachtoverdracht door het lichaam. De kinesisten van online mobiliteitsplatform LIFT geven je in RunningBE-magazine een essentiële oefening mee om je heupmobiliteit als loper te verbeteren.

Mobiele heupen zullen je bewegingsbereik tijdens het lopen vergroten, waardoor elke heupstrekking bij elke stap meer uitgesproken is. Dit genereert meer kracht en resulteert in een snellere, efficiëntere pas. Een beperkte mobiliteit van je heupen kan bovendien leiden tot compenserende bewegingen elders in het lichaam, zoals in de knieën en onderrug. Zo kunnen lopers met beperkte heupmobiliteit een hogere belasting op hun knieën en enkels ervaren, wat kan leiden tot overbelasting en blessures.

Het verbeteren van de heupmobiliteit start met de rotatiecapaciteit, ofwel de draaimogelijkheid van je heupgewricht. Een toename in rotatiecapaciteit heeft namelijk een positief effect op de algehele beweeglijkheid van het heupgewricht. Een effectieve oefening om de heupmobiliteit te verbeteren, is de 90/90-mobilisatie. Deze oefening richt zich zowel op de interne (binnenwaartse) als externe (buitenwaartse) rotatie van de heupen.

In het julinummer van RunningBE leggen de kinesisten stapsgewijs uit hoe je de oefening correct uitvoert, afhankelijk van je niveau. Je vindt ons magazine terug in dagbladhandels, de meeste supermarkten en Standaard Boekhandel. Je kan het magazine ook eenvoudig online bestellen.

Meer oefeningen ontvangen om je mobiliteit als loper te verhogen? Abonneer je op LIFT your Run, waar je makkelijk te volgen online kracht- en mobiliteitstrainingen krijgt. Voor de snelle beslissers: je krijgt nu 40% korting!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.