Fietstraining voor lopers: hoe pak je het aan?

In de zomermaanden durven lopers hun loopschoenen al eens in de kast laten liggen en springen ze vaker op de fiets. Terecht, want lopen en fietsen is absoluut een geslaagde combinatie. Golazo Energy-coach Thijs Dekiere geeft tips voor alle zonnestraaljagers die nog niet zo heel lang geleden hun stalen ros weer afgestoft hebben. Zo wordt jouw vluchtige vakantieliefde een doordacht droomhuwelijk.

Je kent ze wel: de typische ‘mooiweerfietsers’. De hele winterperiode zie je ze niet, maar wanneer het kwik plots boven de 25 graden klimt, komen ze massaal buiten. Misschien ben je er zelf ook wel eentje. En daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog, fietsen en lopen vormen een uitstekende match. Thijs Dekiere, coach bij Golazo Energy, legt uit waarop je moet letten als je de volgende keer zo’n fietstraining in plaats van een loopje wil doen.

Dekiere: “Het volume van een looptraining mag je bij een fietstocht met twee of zelfs tweeënhalf vermenigvuldigen om hetzelfde effect te bereiken. Loop je normaal een uurtje, dan vervang je dat door twee tot tweeënhalf uur fietsen. Daarnaast kan je ook intensieve trainingen op de fiets afwerken, omdat je ongeveer dezelfde energiesystemen aanspreekt. Dezelfde hartslagen nastreven doe je dan weer beter niet, want op de fiets ligt de impact een stuk lager, waardoor je hartslag minder hoog stijgt. Een vuistregel die voor ongeveer 80% van de lopers geldt, is dat je loophartslag ongeveer 10 tot 15 slagen hoger ligt dan bij dezelfde inspanning op de fiets. Ten slotte zijn ook intervalfietstrainingen een optie. Stel dat je vijf keer gedurende vijf minuten sneller loopt, dan kan je diezelfde intervallen kopiëren op de fiets.”

“Het volume van een looptraining mag je bij een fietstocht met twee of zelfs tweeënhalf vermenigvuldigen om hetzelfde effect te bereiken.”

Beter als aanvulling dan als vervanging

Een voordeel van fietsen is dat je sneller vooruitkomt en meer kilometers kan maken. Als je van thuis uit vertrekt, raak je veel verder dan tijdens een looptraining. Maar dat hoeft niet van de eerste keer een rit van 100 kilometer te zijn. “Je kan dat proberen”, lacht Dekiere, “maar als je het niet gewend bent om lange afstanden te fietsen, kan een foute fietspositie tot kwaaltjes of overbelasting leiden. Bouw – net zoals bij lopen –  rustig op om je nek, schouders en knieën niet te overbelasten.

Ben je een typische ‘mooiweerfietser’, dan beschouw je je fietstochtje beter niet als een training, maar wel gewoon als een alternatieve sportsessie of een vorm van actief herstel. Beter als aanvulling op je looptrainingen dan als vervanging, met andere woorden. Daarmee vermijd je ook dat je een stomme fietsblessure oploopt door je ineens onbezonnen op die nieuwe sport te storten.”

“Met een koersfiets kan je bijvoorbeeld meer op souplesse of net meer op kracht rijden in een kleinere of grotere versnelling.”

Stadsfiets, mountainbike of racefiets?

Misschien wil je eerst wel even testen of fietsen je ding is voor je je spaargeld in een splinternieuwe racefiets stopt. Geen bezwaar voor Dekiere: “In principe kan je een fietstraining ook op een gewone fiets afwerken, omdat je je vooral op je hartslag baseert. Qua trainingsintensiteit is het perfect mogelijk een specifieke training op een stadsfiets of een mountainbike te simuleren. De mensen kijken waarschijnlijk vreemd op als je op een jaagpad stevige intervallen op een stadsfiets rijdt, maar die blikken moet je er dan maar bijnemen.”

Een koersfiets heeft natuurlijk wel een aantal voordelen. Dekiere: “Zo’n fiets is sneller en aerodynamischer. Bovendien heb je met een koersfiets ook meer schakelmogelijkheden, waardoor je meer variatie in je training kan stoppen. Je kan bijvoorbeeld meer op souplesse of net meer op kracht rijden in een kleinere of grotere versnelling. Maar het is zeker niet omdat je met een koersfiets meer opties hebt, dat je er al onmiddellijk in moet investeren.”

Als je een hometrainer in huis hebt, kan je die ook gebruiken om een sportief moment in te bouwen. Dekiere: “Een work-out op de hometrainer is vergelijkbaar met een training op de rollen, omdat het dan ook voornamelijk om de weerstand gaat. Op een hometrainer kan je gemakkelijk je cadans variëren conform de weerstand die je aan het trappen bent.” Trappen is dus de boodschap, op welk fietstype dan ook. Wie weet heb je er na de zomer wel een tweede verslaving bij.

Fiets ze, en hou het veilig!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?