Welk tempo moet ik lopen bij warm weer?

Vind je het moeilijk om in zomerse temperaturen te lopen, vraag je je af waarom je trager loopt en wat een goed tempo is om aan te houden? Je bent niet alleen. Extreem warme lente- en zomerdagen bieden nu eenmaal niet de meest ideale omstandigheden om in te trainen. Het is dan ook helemaal ok om je tempo te laten zakken.

Het grootste probleem bij lopers wanneer ze de warmte trotseren is het aanpassen aan de hogere temperaturen en luchtvochtigheid. Wanneer de zomer zijn intrede doet, stijgen de temperaturen geleidelijk aan, wat lopers tijd geeft om zich aan te passen. Echter vinden temperatuursstijgingen vaker plots plaats, waardoor je minder tijd hebt om te acclimatiseren.

Gezien het risico op hittegerelateerde aandoeningen in deze gevallen stijgt, moet je hier uiteraard rekening mee houden. Het eerste wat je moet doen? Je tempo laten zakken. Het tweede? Deze ‘minder ideale’ omstandigheden gebruiken als een voordeel.

20 tot 50 seconden per kilometer trager

Hitte en een hoge luchtvochtigheid verhogen de fysieke stress op je lichaam en daarbij de intensiteit of inspanning van je loopsessie. Dit resulteert in een hogere hartslag. Als je in goede omstandigheden bijvoorbeeld gemiddeld 6’/km loopt met een gemiddelde hartslag van 120 bpm, zou je hartslag weleens kunnen stijgen met 20 slagen in warm, vochtig weer. Je loopt aan dezelfde snelheid, maar dus met een hogere harstlag: je tempo van 6’/km kan nu een hartslag van 140 bpm uitlokken. En deze hogere hartslag maakt je tempo van 6’/km natuurlijk minder comfortabel, waardoor je genoodzaakt bent om te vertragen. Hoe hard je vertraagt, hangt af van loper tot loper maar het is normaal om 20 tot 50 seconden per kilometer trager te lopen in warme omstandigheden.

Haal er later je voordeel uit

We begrijpen het: je wil liever niet trager lopen uit schrik om je conditie te verliezen. Je kan echter ook je voordeel halen uit lopen in de warmte. Een groot deel van training is gelinkt aan je hartslag tijdens het lopen. Hoewel je tempo lager ligt, blijft je hartslag rond  120 bpm en zelfs hoger door de ongunstige weeromstandigheden. Je lichaam raakt gewend aan deze hartslagzone, ongeacht het tempo dat je loopt. Eenmaal het opnieuw koeler wordt, zal je loopsessie des te makkelijker aanvoelen.

Er is natuurlijk ook wel enig nadeel aan verbonden: door het lagere tempo zal je training minder specifiek zijn. Een lager tempo betekent dat bepaalde spiervezels niet geactiveerd worden door de aanpassing van je looppas. Daardoor zouden deze spiervezels niet de trainingsprikkel krijgen die ze normaal wel hebben als je loopt aan een hoger tempo. Maar onthoud: door je te focussen op je hartslag en niet op je tempo, kan je later wel degelijk je voordeel halen uit lopen in warme omstandigheden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?