Lopen op je nuchtere maag: een goed idee?

Het kan geen kwaad om te gaan lopen zonder vooraf iets te eten, op voorwaarde dat je traag loopt en niet te lang. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende variatie in je trainingsschema. Het is niet de bedoeling dat je altijd nuchter gaat hardlopen.

NIET TE LANG & LAGE INTENSITEIT
Nuchter trainen (bv. ’s morgens voor het ontbijt) kan geen kwaad als je het niet langer doet dan 60 minuten én aan lage intensiteit. Tijdens zo’n training spreek je namelijk de vetreserves aan in je lichaam en die zijn onbeperkt aanwezig. Als je langer of sneller (dus aan hogere intensiteit) loopt, doe je echter een beroep op je suikers. Dan moet je wel iets eten vooraf. Als je een zware, intensieve training (bv. intervalloop) of een lange duurloop (langer dan 1 uur) plant, is het geen goed idee om dat te doen op een nuchtere maag. Je lichaam heeft voor deze trainingen suikers nodig, die op dat moment niet ter beschikking zijn. Het gevolg is dat je spierweefsel afbreekt en dat komt je loopprestaties niet ten goede. Op voorhand iets eten is de boodschap!

VETLOOPJE
Nuchter lopen is een goede manier om vet te verbranden, mocht jij dat nodig hebben. Als je rustig gaat lopen (aan lage hartslag) en niet te lang (max. 1 uur), treedt je vetverbranding in werking. Met een zogenaamd ‘vetloopje’ kan je zo overtollige kilo’s kwijtraken. Lees zeker onze tips voor een vetloopje.

INVLOED OP PRESTATIES
Nuchter trainen leidt niet tot betere prestaties. Je mag af en toe sporten met een lege maag maar je kan niet al je trainingen nuchter doen als je je prestaties wil verbeteren. Een goed trainingsprogramma bestaat namelijk uit verschillende soorten trainingen. Trage duurlopen (die je nuchter kan doen) zijn belangrijk maar intervaltrainingen en hersteltrainingen zijn dat ook. Je kan geen intervallen lopen als je geen suikers binnen hebt. En doordat een nuchtere training zwaar is, heb je meer tijd nodig om ervan te recupereren. Anderzijds is nuchter lopen een goeie mentale training omdat je leert omgaan met ‘zware benen’ en niet opgeeft. Dat komt goed van pas tijdens het lopen, bv. tijdens een wedstrijd. Daarom trainen topatleten geregeld eens nuchter.

TIPS OM NUCHTER TE TRAINEN
Enkele tips om nuchter te trainen:
* Begin voorzichtig met een 20-tal minuten en voer langzaam op tot max. 1 uur.
* Zorg dat je altijd iets van suiker bij je hebt (bv. banaan, energiereep, gelletje) voor het geval dat je suikers nodig hebt en je slap voelt.
* Breng variatie in je trainingsschema. Wissel intervaltrainingen af met trage duurlopen en hersteltrainingen. Dit leidt tot een optimaal trainingseffect.
* Doe nooit intensieve trainingen zonder vooraf te eten. Je lichaam heeft dan niet voldoende energie en zo gaat het trainingseffect verloren. Bovendien riskeer je om een flauwte te krijgen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?