6 alternatieve trainingen voor warme dagen

Haal het meeste uit je zomer met deze zes geschikte crosstrainingen voor lopers.

De zomer leent zich perfect om eens andere sporten uit te testen. Door het lopen af te wisselen met andere bewegingsvormen, train je andere spieren, krijg je een sterker lichaam en voorkom je blessures.  We geven je zes suggesties waarmee je deze zomer aan de slag kan en die voor een – soms letterlijk – frisse wind in je trainingsschema zorgen.

  1. Zwemmen of aquajoggen 

Deze alternatieve trainingsvormen zijn op warme dagen logische keuzes. Ze koelen je niet enkel af, maar zijn ook erg doeltreffend. Met zwemmen of aquajoggen heb je een cardiowork-out, zonder de impact van het lopen. Bovendien krijg je door de weerstand van het water ook sterkere spieren en gewrichten.

Beide watersporten zijn doeltreffend, maar er zijn wel verschillen. Zo zet je je bovenlichaam, lagere rugspieren en core-spieren bij het zwemmen harder aan het werk dan bij aquajoggen. Ook train je het cardiovasulaire systeem op een andere manier: tijdens het zwemmen houd je je adem in of verloopt de ademhaling ‘staccato’. Daardoor moet je lichaam werken met de zuurstof die beschikbaar is, wat bijdraagt tot een betere conditie. Bij het aquajoggen is je hoofd hele tijd boven water en kan je je normale ademhalingspatroon aanhouden. Wel, krijg je met aquajogging een training die dan weer meer aanvoelt als een echte looptraining. Het spreekt je neuromusculaire systeem aan en houdt je loopspieren actief – ideaal dus als het te warm is om buiten (of binnen) te trainen, maar je wel wil lopen.

  1. Fietsen 

Net zoals lopen, kan je deze zomerse training zo goed als overal doen. Kies je voor een mountainbike? Dan gebruik je heel wat spieren om het oneffen terrein, scherpe bochten en hellingen te bedwingen. Fiets je liever op de verharde weg? Dan is fietsen een ideale manier om je trainingsvolume te vergroten, zonder de impact van de loopbeweging.

  1. ElliptiGo 

Kan je soms niet kiezen tussen fietsen en lopen? Combineer beide sporten dan op een ElliptiGo. Voor zij die het nog niet kennen: een ElliptiGo is een elliptische fiets waarmee je loopbewegingen maakt om vooruit te komen. Het wordt vaak aangeraden aan geblesseerde lopers (dankzij de lage impact), maar ook lopers zonder klachten kunnen het gerust toevoegen aan hun trainingsschema. Extra voordeel? Je bilspieren – vaak een zwakkere spiergroep bij lopers – worden extra aan het werk gezet.

  1. Wandelen 

Een hike of wandeling kan je zo intensief maken als je zelf wil. Hiking is een lage impactsport en een rustigere activiteit waarmee je zowel je evenwicht als je beenkracht verbetert. Je kan gerust je rustige looptraining eens inwisselen voor een hike om je knieën te ontlasten. Tip: kies voor paden die ook wat hoogtemeters hebben om de beste resultaten te krijgen. Het klimmen zet je bilspieren aan het werk en bootst de loopbeweging beter na.

Maar ook een simpele wandeling biedt al heel wat voordelen. Zo verbetert het je slaap, verlaagt het je bloeddruk en vermindert het de kans op cardiovasculaire ziektes. Door er een stevige wandelsessie van te maken, kan ook wandelen je aerobe conditie verbeteren.

  1. Yoga 

Yoga kan je natuurlijk het hele jaar door doen, maar leent zich ook perfect om buiten te beoefenen. Met een (actieve) yogasessie train je je flexibiliteit, versterk je je core en win je aan spierkracht. Dus hup, naar buiten met dat matje!

  1. Skeeleren 

Bij skeeleren (rolschaatsen of rollerbladen) heb je zowel een krachttraining – dankzij de weerstand die je creëert door je eigen lichaamsgewicht verder te duwen – als een cardiowork-out. Bij het skeeleren gebruik je verschillende beenspieren, zoals de quadriceps, hamstrings en kuiten, maar ook de kleinere spieren die je nodig hebt om in evenwicht te blijven. De frisse wind tijdens deze work-out is fijn meegenomen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?