Magazine

Modespecial: stijlvol het najaar in

Ben je mentaal en fysiek klaar voor het najaar, maar kan je loopgarderobe nog wel een upgrade gebruiken? Laat je dan inspireren met de modespecial op volgende pagina’s en kies de leukste items voor jouw toekomstige trainings- en wedstrijdoutfit. Vijf topmerken belichten enkele kledingstukken uit hun collectie, waarmee je niet enkel warm en droog blijft, maar ook stijlvol de straten of bospaden doorkruist.
In de moderne sportwereld zijn supplementen niet meer weg te denken, maar heb je ze wel nodig? En hoe moet je ze gebruiken om er effectief voordeel uit te halen? Sportdiëtiste Leen Seminck schept helderheid en vertelt je wat je nodig hebt om (gezond) te kunnen presteren met de juiste basisvoeding en wanneer en hoe supplementen van pas kunnen komen.
Bestaat er zoiets als een sportieve winterslaap, als het donker en de koude ons tot stilstand brengen? Toegegeven, het idee van gezellig onder een dekentje de winter doorkomen klinkt nu eenmaal beter dan kilometers malen op een eenzame asfaltweg onder een schrale straatverlichting. Dit artikel is echter een pleidooi om die gedachte te parkeren en voluit voor een actieve winter te gaan. Want, zo luidt het wandtegeltje van duursporters: ‘Winter miles for summer smiles.’
Sneller worden, je conditie verbeteren en je fitter voelen. Het zijn slechts enkele voordelen van intervaltraining. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam tijdens een intervaltraining en wat zijn de effecten ervan op lange termijn? We spraken sportarts dr. Kasper Janssen en twee hardlopers over hun ervaring met intervaltraining.
Suikers. Weinig voedingstermen die zo veel weerstand oproepen. En al helemaal bij sporters, want hoewel je weet dat je energie nodig hebt tijdens inspanningen, wil je daarnaast ook gewoon gezond eten en je lichaam op de juiste manier voeden. Sportdiëtiste Inge De Ridder legt uit hoe je slim met suikers omgaat en wanneer je ze precies inzet om beter te presteren.
'Here he comes. Not so average anymore. Rob Van Impe, you are an Ironman!' Aan de boorden van de Wörthersee in het Oostenrijkse Klagenfurt vloeien op 18 juni de tranen over de wangen. Average Rob heeft zonet zijn misschien wel strafste stoot ooit tot een goed einde gebracht. De ‘maffe' YouTuber heeft een volledige Ironman triatlon afgelegd. Een paar uur later haalt ook zijn broer de finish. “Het mooiste moment uit mijn leven. Als we daarmee andere mensen kunnen inspireren, maakt mij dat heel gelukkig.”
10 km lopen en 25 hindernissen bedwingen. De mijnterrils van Genk en het provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom zijn dit najaar opnieuw het decor voor de AA Drink Spartacus Series. Philippe Levy, nationaal coach obstacle course racing, stelt vast dat obstacle running nog nooit zo populair was. “Het avontuurlijke en de variatie maken obstacle running aantrekkelijk”
“Hij heeft goede genen.” Een uitspraak die al snel valt bij uitzonderlijk topsporttalent. Alsof de atleet van in de wieg voorbestemd was om medailles te winnen en recordtijden te lopen. Klopt dat wel? Bepalen onze genen inderdaad onze aanleg voor straffe sportprestaties? Of kunnen we veel goedmaken met training? En waarnaar moeten we in ons DNA op zoek als we die ‘aanleg’ willen vaststellen? We trokken met een heleboel vragen naar twee genetici.
Wanneer een fluitje, een overlevingsdeken en een EHBO-kit tot de verplichte wedstrijduitrusting behoren, dan weet je dat het geen alledaagse tocht wordt. Met vijf wedstrijden, verdeeld over afstanden van 16 tot 110 km, heeft de Grossglockner Ultra-Trail (GGUT) zich in acht jaar tijd ontpopt tot een van de mooiste, maar ook meest veeleisende Alpentrails. Onze redacteur trok, met de steun van Dynafit, naar Oostenrijk en waagde zich aan de Grossglockner Trail (GGT), goed voor 57 ruige kilometers met 3500 verticale meters. Het werd een geweldige eerste ervaring in het hooggebergte en een ideale test voor het grotere doel in september: de Transalpine Run.
Als de voorspellingen kloppen, maken we in België in de toekomst meer en meer hittegolven mee. Krijg je al op voorhand krampen en voel je het duizelen in je hoofd? Lopen op een warme zomerdag hoeft niet te betekenen dat je onder je niveau presteert. Je kan je lichaam laten wennen aan warme omstandigheden. Meer zelfs: recente studies tonen aan dat hittetrainingen je prestaties zelfs kunnen verbeteren.
Futloosheid, vermoeidheid, krampen of zelfs misselijkheid en overgeven. Heb je tijdens zomerse duurloopjes weleens last van deze symptomen? Dan doe je er goed aan om je hydratatiestrategie eens onder de loep te nemen. In dit artikel geven we je alle handvaten om zo goed mogelijk om te gaan met zweten tijdens het lopen en je elektrolytenbalans op peil te houden.
Een gebroken voet en een drukke agenda hebben ertoe geleid dat Julie Vermeire (25) haar goede gewoonte van een of meerdere looptrainingen per week de laatste tijd is kwijtgeraakt. Maar de sympathieke tv-persoonlijkheid, die we in het bijzonder als danseres en influencer kennen, loopt echt wel graag. Vooral op zonnige zomerdagen groeit bij Julie de goesting om de loopschoenen weer regelmatig aan te trekken en naar een loopdoel toe te werken. “Het zou cool zijn om volgend jaar de Antwerp 10 Miles te lopen.”
Heb jij ook al eens 59 uur, 53 minuten en 33 seconden aan één stuk gelopen? Of vijf ronden van 32 km over bergachtig en onherbergzaam terrein? Karel Sabbe deed het half maart in de mythische Barkley Marathons. Vroegen wij ons spontaan af: wat doet zo’n ultraloop met een mens? Wat is ervoor nodig om het te kunnen? En valt het überhaupt aan te raden? Wij polsten bij Kevin De Pauw, professor bewegingswetenschappen aan de VUB, en Karel Sabbe zelf. “Ultralopen ongezond? Niet per se!”
Een triatlon kennen we allemaal. En een duatlon zal bij de meesten ook wel een belletje doen rinkelen. Maar geldt dat ook voor een swimrun? Dit is iets helemaal anders dan een gedownsizede vorm van een triatlon. Bij swimrunning wissel je voortdurend zwemmen en trailrunnen af. In Scandinavië is deze sport al 20 jaar lang bijzonder populair. Hoog tijd dus om swimrunning ook in België wat bekender te maken. En wat dacht je van deze 5 andere alternatieve trainingsvormen in en rond het water? Wij laten het je graag deze zomer ontdekken!
De zomervakantie is het hoogseizoen voor globetrotters die graag hun loopgrenzen verleggen en unieke bestemmingen ontdekken. Daarom nemen we jou als sportieve reisbegeleider mee op buitenlands loopavontuur. Favoriete sportoutfit gekozen? Loopschoenen opgeblonken? Auto volgeladen? Dan ben je helemaal klaar voor een runtrip door Europa, goed voor honderden kilometers aan loopplezier, straffe locaties en panoramische vergezichten.