Magazine

Ontdek de natuurpracht van Vlaanderens hoogste landduin met de Midsummer Oudsberg Trail

Op zaterdag 25 juni 2022 vindt voor de eerste keer de Midsummer Oudsberg Trail plaats. Het parcours van deze trail gaat rond de hoogste landduin en grootste open stuifduin van Vlaanderen, namelijk de Oudsberg.
Als abonnee op runningBE magazine geniet je om de twee maanden van een nieuwe dosis loopinspiratie, een gratis thuisbezorging en een voordeligere prijs dan in de winkel. Nieuwe abonnees krijgen dit keer 25 euro korting voor de Polar-webshop.
Op zondag 26 juni rolt Brussel de rode loper uit voor de deelnemers aan de Liantis Urban Trail Brussels. Op een gezellig parcours van 6 of 12 km loop je door de opmerkelijkste gebouwen van onze hoofdstad. En heel verrassend: zelfs het vorstenpaar opent de poorten van het Koninklijk Paleis. Een wereldprimeur!
De coolste loopwedstrijd? Dat moet wel de Marathon van Spitsbergen zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de temperatuur. De uitzichten en beleving tijdens de meest noordelijke marathon ter wereld zijn onvergetelijk. Een ijsbeer loop je het liefst alleen aan de finish tegen het lijf ...
We weten allemaal wel dat het belangrijk is en toch is het vaak het eerste dat wordt overgeslagen. De opwarming wordt vaak aanzien als een tijdrovend, vervelend onderdeel van de looptraining, als een noodzakelijk kwaad. Coach Aron Verhaeghe legt uit waarom de opwarming wel degelijk belangrijk is en hoe je het op een goede manier aanpakt.
Niet te weinig, niet te veel: een optimaal ontbijt samenstellen voor de hectische ochtend van een loopwedstrijd is een kunst op zich. Wie zich op D-day weleens heeft vergrepen aan een te rijkelijk ontbijt of - even erg - wie geen hap door de keel kreeg, weet dat de gevolgen nefast kunnen zijn. Daarom geven we samen met sportdiëtiste Jana Camphens enkele vuistregels mee om je ideale wedstrijdontbijt samen te stellen.
Wandelen heeft allang geen suffig imago meer. De populariteit is de jongste jaren enorm toegenomen en veel lopers ontdekken de positieve effecten van wandelen. Maar hoe combineer je wandelen nu met je looptrainingen en hoe haal je daar de meeste voordelen uit? Laat je inspireren door deze diverse en afwisselende wandeltrainingen.
Wil je op termijn een snellere tijd neerzetten? Dan moet je misschien beginnen met trager te lopen. Wij lieten ons inspireren door olympisch schaatsfenomeen Nils van der Poel en gingen te rade bij bewegingscoach Aron Verhaeghe over de ins & outs van een goede aerobe basis.
Ine Beyen koerste jarenlang op professioneel niveau tot ze een gezin stichtte en voltijds mama werd. Intussen heeft ze haar weg opnieuw binnen het wielrennen gevonden, dit keer aan de zijlijn als commentator bij vrouwenwedstrijden en als reporter voor onder meer Vive le Vélo. Ook fietst ze weer, maar liever gaat ze lopen. 'Ik gebruik het lopen om aan niets te denken en natuurgeluiden te horen. Lopen geeft me rust.'
Lopers en hun havermout. Het is een geslaagd huwelijk. Havermout zit dan ook boordevol gezonde eigenschappen en levert je de nodige energie om je trainingen mee af te werken.
Een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van nieuwe loopschoenen om blessures en vervelende kwaaltjes te voorkomen is bij het gros van de lopers de logica zelve. Dat ook goede loopsokken bijdragen aan een groter loopcomfort en minder blessures is minder geweten. Zo zijn vooral compressiekousen een cruciale bondgenoot in de strijd tegen blessures. Ze werken bovendien herstel- en prestatiebevorderend.
Vergeet even je complexe loopschema's met intervaltrainingen, fartleks en duurlopen. Wil je een betere loper worden, dan moet je de dag misschien starten met een koude douche of ijsbad. Ga 's ochtends een keer lopen op je nuchtere maag en laat dat flesje water gerust wat vaker aan de kant. Maak kennis met intermittent living. Je nieuwe levensstijl zal je niet allen gezonder maken, het kan je ook helpen om je loopschema's makkelijker te verteren en je looptijden te verbeteren.
Lopers hebben vaak stevige trek wanneer ze de eindmeet van een loopevent bereiken of thuiskomen van een intensieve training. Ze grijpen dan veelal naar iets wat snel kan worden genuttigd. Frietjes, hamburgers, pizza, ... Alleen jammer dat deze telkens zorgen voor zo'n futloos gevoel achteraf. Gelukkig kan je ook op een gezonde manier genieten van fastfood.
Met functionele oefeningen om je spieren en gewrichten te versterken kan je het risico op veelvoorkomende loopblessures verkleinen. In deze oefeningenreeks legt Energy Lab-coach Aron Verhaeghe uit hoe je een lopersknie, shin splints en peesontstekingen kan vermijden.
Op zondag 24 april zullen opnieuw tienduizenden sportievelingen de veters van hun loopschoenen strikken voor het grootste loopfeest van ons land. Ongeacht rang of stand, de AG Antwerp 10 Miles is er voor iedereen. Dat is ook het thema van deze editie. Met drie bijzondere loopverhalen zetten we het thema extra kracht bij.