Magazine

Wandelen De grote bewegingstrend

Learning to walk again ... Het ruige rocknummer van de Foo Fighters zou zomaar de soundtrack van 2020 kunnen zijn. We trokken massaal en meer dan ooit de wandelschoenen aan. En ook voor lopers is wandelen een interessante bewegingsvorm, maar hoe combineer je wandelen met je looptrainingen? En welke toekomstige wandelevents kunnen jou de nodige ontspanning of uitdaging brengen?
De voedingspiramide is al goed ingeburgerd bij het grote publiek, maar kende je de voedingstak al? Dit wetenschappelijk onderbouwde model biedt een eenvoudige houvast voor een evenwichtig voedingspatroon door te focussen op vijf voedingsprioriteiten waarmee je een maximaal aantal gezonde levensjaren kunt winnen. Prioriteit nummer 1: volkoren graanproducten, zeker voor sporters een onmisbare energiebron.
Nu we met z'n allen steeds meer van thuis uit werken, zijn middagloopjes populairder dan ooit. Sinds de coronapandemie veranderde onze dag- en weekindeling sterk, wat uit ook een impact had op onze trainingsschema's. Maar dat hoeft niet per se iets negatiefs te zijn, want je niet op die typische ochtend- of avondloop vastpinnen, heeft zo zijn voordelen.
Jouw lange loopbroek heeft ondertussen plaatsgemaakt voor een korte short en je thermisch shirt werd ingeruild voor een lichtere top. In warmer weer tonen we allemaal wat meer huid en dat is voor velen een reden om die winterkilo?s nog snel kwijt te spelen. Tijd dus voor een plan van aanpak.
Voor massa-evenementen is het nog te vroeg, maar op het startschot van de Nature Trail Series hoeven we gelukkig niet meer zo lang te wachten. Tijdens het Hemelvaartsweekend staat bij veel lopers traditiegetrouw de Abdijentocht in Averbode op het programma, terwijl de Keytrade Bank Crêtes de Spa een fantastische nieuwe datum kreeg in het eerste zomerweekend. runningBE blikt vooruit en geeft je trainingstips om volop te genieten van deze groene kleppers.
Vroege vogels zijn vertrouwd met het frisse stemgeluid van Michèle Cuvelier (28), radiopresentatrice van het ochtendblok bij Studio Brussel. Je kan haar ook kennen van haar opmerkelijke passage in 'De Slimste Mens ter Wereld' editie 2018, waar ze knap derde eindigde. Michèle combineert beauty met brains én sinds vorig jaar ook met een flinke dosis sportiviteit.
Als abonnee op running.be magazine geniet je om de twee maanden van een nieuwe dosis loopinspiratie, een gratis thuisbezorging en een voordeligere prijs dan in de winkel. Nieuwe abonnees krijgen er dit keer de Runners' lab edition van BLACKROLL bij!
We hebben in onze vorige edities al heel wat schema's voor het 'langere werk' meegegeven. Maar met de Keytrade Bank Virtual City Runs en de events van de ENGIE Running Tour in het vooruitzicht geven we dit keer nog eens een schema mee voor een kortere afstand: klaar voor een aanval op jouw persoonlijk 5 km-record?
We hebben tussen de 60.000 en 80.000 gedachten per dag. Het is dus normaal dat we af en toe een rustpauze nodig hebben. Helaas gunnen we onszelf die pauze vaak niet. Dit kan leiden tot stress, rusteloosheid en fysieke klachten, zoals slapeloosheid en een hoge bloeddruk. Om nog maar te zwijgen van de negatieve impact op onze loopprestaties. Tijd dus om komaf te maken met mentale onrust.
Heel wat sporters gebruiken weerstandsbanden tijdens hun corestability- of krachttraining. Weer anderen gebruiken de banden om te stretchen tijdens de yogaroutine. Maar wat de meeste sporters niet weten, is dat deze banden supereffectief zijn om je mobiliteitsoefeningen naar een hoger niveau te tillen. Daarom geven we hier een overzicht van de top 7 van banded mobiliserende oefeningen voor lopers.
Zuurstof: het voorbije jaar zou je het onzichtbare goedje zomaar extra hebben kunnen waarderen. Zonder zuurstof geen leven. En zonder zuurstof geen lopen. En aangezien lopen na zuurstof onze tweede levensbehoefte is, bespreken we hier de voornaamste zuurstofprocessen met betrekking tot lopen.
In onze schoenenspecial krijg je een overzicht van maar liefst 50 loopschoenen: van iconische klassiekers tot de nieuwste modellen. Samen met loopspeciaalzaak Runners' lab deelden we de 50 schoenen op in 4 categorieën naargelang jouw loopdoel, voettype en persoonlijke voorkeur.
Muziek en lopen. Het zijn twee passies die bij Jef Neve naadloos in elkaar overvloeien. Zijn dubbele deelname aan de marathon van New York liet zo'n overweldigende indruk op hem na, dat de internationaal gevierde muzikant er een liedje over schreef. En dat Neve van verschillende muziekjes houdt, kunnen we afleiden uit zijn gevarieerde running playlist. Die gaat van Bach en Mozart tot Coldplay, Stromae en ... Eddy Wally.
Als abonnee op running.be magazine geniet je om de twee maanden van een nieuwe dosis loopinspiratie, een gratis thuisbezorging en een voordeligere prijs dan in de winkel. Nieuwe abonnees krijgen er dit keer het Dark Jacket 3.2 van Wowow gratis bij!
Wil je opnieuw of meer beginnen lopen om die feest-, corona- of andere overtollige kilo's te verliezen? Lopen is een uitstekende sport om je gewicht onder controle te krijgen én te houden, op voorwaarde dat je het juist aanpakt. Je moet ervoor zorgen dat je geen spieren verliest, wel vet. Maar hoe pak je dat aan?