Levenslang lopen: 5 gezonde gewoontes om je eigen te maken

Het is niet omdat je ouder wordt dat je je loopdoelen overboord moet gooien of niet meer met een gezond competitiegevoel aan de startlijn kan staan. Als je graag lang een actieve levensstijl wil onderhouden - wie wil dat nu niet? -, hebben we 5 belangrijke vuistregels verzameld die je daarbij kunnen helpen.
1. Zorg voor gezonde energiebronnen

Je lichaam voeden met gezonde producten is altijd belangrijk, maar wordt een belangrijk(er) aandachtspunt als je ook op latere leeftijd nog een actieve levensstijl wil hebben. Je voedingspatroon van pizza en bier drie avonden per week als student gaat je niet de nodige brandstof geven om je loopsessies (succesvol) mee te voltooien.

Voedingsmiddelen met veel eiwitten, zoals eieren, kip en rundsvlees, zijn essentieel om de spierschade te herstellen en spiermassa te behouden. Ook fruit en groenten zijn van vitaal belang en voorzien je lichaam van vitamines en mineralen als foliumzuur, kalium en vitamine C.

2. Luister naar je lichaam

Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen van je loopsessie. Als je lichaam pijn doet, dwing je het beter niet om alsnog (verder) te lopen. Naarmate we ouder worden, heeft ons lichaam automatisch meer tijd nodig om te herstellen van fysieke activiteiten. Forceer je dus niet en besef dat het niet erg is om eens een training over te slaan.

3. Besteed aandacht aan je recuperatie

Wanneer je een hoog-intensieve activiteit uitvoert, zoals lopen, heeft ook je hartslag tijd nodig om zich te herstellen en terug te keren naar de normale (rust)hartslag. Je recuperatie zal meer tijd vragen als je ouder wordt. Bovendien neemt de spierdichtheid af, wat ook bijdraagt aan een langere recuperatietijd.

Minstens een kwart tot de helft van de tijd die je loopt, moet je spenderen aan je herstel. Stretchoefeningen of yoga zijn goede manieren om je spieren te ontspannen en te versterken na het lopen. Veel lopers gebruiken ook recuperatietools zoals een foamroller, massagestick of -bal om zo de bloeddoorstroming te stimuleren en afvalstoffen sneller af te voeren.

4. Doe aan crosstraining

Spiermassaverlies is een natuulijk onderdeel van het ouder worden, maar je kan het wel vertragen door een tot twee kracht- of crosstrainingen per week te doen. Wissel het lopen af met yoga-oefeningen, fietsen of krachttraining om je spieren te versterken en het blessurerisico te verkleinen.

5. Blijf gemotiveerd

Als je al jaren loopt, kan het soms moeilijk zijn om altijd gemotiveerd je loopschoenen aan te trekken. Er zijn wel enkele manieren om jezelf als ervaren loper uit te dagen, waardoor je gemotiveerd kan blijven. Probeer eens een andere loopdiscipline: ga bijvoorbeeld eens trailrunnen als je altijd op de weg hebt gelopen of varieer geregeld van routes en ontdek eens nieuwe plekken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.