Zoveel moet je sporten om je biologische leeftijd te doen dalen

Regelmatig sporten helpt het verouderingsproces te vertragen. Een nieuwe studie toont aan hoeveel het verschil tussen niet-sporters en fanatieke sporters exact bedraagt. Sport je heel regelmatig? Dan is je biologische leeftijd tot wel negen jaar lager.

Je biologische leeftijd

Naast het aantal jaren dat je op deze planeet rondloopt is er ook zoiets als je biologische leeftijd. Mensen met een lagere biologische leeftijd zijn beter in staat om processen van veroudering tegen te gaan. Nu blijkt dat hoe meer we bewegen, hoe lager onze biologische leeftijd is. Het verschil in biologische leeftijd heel veel te maken met zogenaamde telomeren, de uiteindes van eiwitten op onze chromosomen. Door veroudering worden de telomeren steeds een stukje korter. Mensen die veel sporten hebben aanzienlijk langere telomeren dan mensen die niet actief zijn. Zo komt de biologische leeftijd van bijvoorbeeld een 40-jarige die veel sport overeen met de biologische leeftijd van iemand die 31 is en vrijwel niet actief is.

Regelmatig actief

De onderzoekers wijzen er wel op dat deze enorme ‘verjonging’ niet voor iedereen is weggelegd. Het gaat om mensen die op een zeer regelmatige basis sporten: zo’n 30-40 minuten per dag, vijf dagen per week. Mensen die slechts sporadisch actief zijn, zien deze lichaamsverandering niet. Mensen die vrijwel niet sporten of mensen die helemaal niet sporten verschillen nauwelijks in de lengte van hun telomeren. Wil je dus jong blijven? Dan is regelmatig actief zijn de boodschap!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?