Zo herstel je beter na een wintertraining

Lopen in de winter kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen, maar het levert je wel veel voordelen op. Hou er echter rekening mee om ook extra aandacht te besteden aan je herstel na een winterse loopsessie. Dat doe je met deze tips.
  1. Trek je natte kleren uit

Hoewel je wellicht niet zo hard zweet als in de zomer, verlies je ook zweet tijdens een koude training. Je bezwete kledij meteen uittrekken is dan ook een belangrijke eerste stap om je weer op te warmen. Doe je dit niet, dan kan je beginnen te rillen en kan het moeilijk worden om je lichaam opnieuw op te warmen. Zelfs als je niet meteen de douche in springt, kan droge kledij helpen om je lichaam warm te houden.

  1. Vul je energiereserves aan

Je energievoorraden weer aanvullen binnen de 30 tot 45 minuten nadat je gestopt bent, helpt je lichaam om je glycogeenspiegels weer op peil te brengen en het spierherstel te ondersteunen. Probeer een snack te eten (ca. 200-300 kcal) met een ratio van 3:1 koolhydraten-eiwitten. Geschikte opties zijn Griekse yoghurt met fruit, melk met eiwitpoeder of een toast met notenboter. Drink daarbij een warme kop thee om ook je vochtverlies weer aan te vullen en je lichaamstemperatuur weer op peil te brengen. Warme chocolademelk is natuurlijk ook een uitstekende keuze.

  1. Neem een warme douche of bad

Een warme douche helpt je lichaam opnieuw te acclimateseren. Warm douchen stimuleert de doorbloeding, herstelt en ontspant na een sportieve inspanning. Neem je liever een bad? Doe dan wat epsom zout in het water om vermoeide benen te verlichten.

  1. Stretch

Als je spieren goed zijn opgewarmd kun je zeker wat stretchings doen tijdens je coolingdown. Je lichaam koelt zo geleidelijk weer af en het bevordert de afvoer van melkzuur. Maar let op: doe je stretchoefeningen liever binnenshuis, omdat je het al snel koud kan krijgen eens je gestopt bent met lopen. Als je het moeilijk vindt om nog te stretchen eenmaal binnen, schaf dan een foamroller aan. Het is een populaire (zelfmassage)tool om je fascia en stramme spieren mee los te maken.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?