Daarom is chocolademelk een goed drankje voor lopers!

Er bestaan heel wat goede dranken voor na het sporten die herstelbevorderend werken. Ook chocomelk is een uitstekende keuze om je lichaam op krachten te laten komen. Het is bovendien lekker en goedkoop!

Veel lopers nemen een eiwitshake of sportdrank om te herstellen na een intensieve training of wedstrijd. De vele voordelen daarvan zijn bewezen dus die gaan we niet onder de tafel vegen, uiteraard. Toch is er nog een ander drankje dat ook herstelbevorderend werkt: chocolademelk!

Onderzoekers van de Shahid Sadoughi University in Iran namen verschillende studies onder de loep waarbij personen chocolademelk dronken na een stevige workout als fietsen of lopen. Ze zagen dat sporters dankzij chocomelk zo’n 6 minuten langer kunnen sporten dan met een andere (sport)drank. Het zou ook de hartslag verbeteren en het melkzuurniveau op peil houden, wat de kans vermindert dat je een spierkramp krijgt.

De reden hiervoor is dat chocomelk de ideale combinatie is van koolhydraten, eiwitten, vetten, water en elektrolyten. Allemaal zaken die je ‘verloren’ hebt tijdens het sporten en die dus essentieel zijn om goed te herstellen van een intensieve inspanning. Nestel je na die zware training gerust even in de zetel met een lekkere kop chocolademelk, zonder schuldgevoel! Kies voor magere chocolademelk en maak je drankje bij voorkeur zelf, met pure cacao en gezoet met wat honing.

Kleine kanttekening: het gaat om een kleinschalig onderzoek met ‘slechts’ 150 testpersonen. De onderzoekers geven zelf aan dat er meer research en gegevens nodig zijn om tot verdere resultaten te komen. Maar we kunnen wel stellen dat chocolademelk een goed idee is na het lopen. Een bijkomend voordeel is ook dat het goedkoop is, en lekker!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?