Kleding & schoenen: New Balance - © Gregory Van Gansen/Imagetting

Ruben Van Gucht staat zondag aan de start van Valencia Marathon: “Pas na 30 km balans opmaken”

Hoewel sportanker Ruben Van Gucht in 2021 gezworen had dat het zijn ‘laatste’ was, staat hij aanstaande zondag dan toch nog eens aan de start van een marathon. Klaar om voor een 15de keer de mythische afstand te overbruggen. De voorbije maanden kon je verschillende artikels lezen op onze website over zijn voorbereiding op zijn grote najaarsdoel: de marathon van Valencia. In zijn laatste column voor de wedstrijd geeft hij een update over hoe hij de laatste dagen toeleeft naar de 42,195 km.

Op het snelle parcours hoopt Ruben een mooie tijd neer te zetten en wie weet, mogelijks nog eens onder de 3 uur te duiken. Dat lukte hem telkens bij elke marathon die hij liep, maar wat zijn de verwachtingen voor komende zondag?

RUBEN VAN GUCHT:

Tegen de tijd dat jullie dit lezen, is er aan mijn kant enkel nog rust en toeleven naar zondag, marathondag. De aanloop was hobbelig te noemen. Ik kan niet zeggen dat ik een ongelooflijk volume getraind heb. Dat had ergens te maken met een novembermaand om depressief van te worden. Probeer als voltijds werkende mens maar eens in een uitgeregend november je zwaarste trainingsweken af te haspelen. Daar bevindt voor de gemiddelde laaglander zich wel de achillespees van de marathon in Valencia. Je moet namelijk je voorbereiding doen in het donker, in de koude, in de wind en bij regenval. Ik heb al plezantere marathonvoorbereidingen gekend.

Maar goed, alles bij mekaar heb ik wel zeer constant getraind. Dat is mijn geluk. Door mijn dagelijkse trainingen heb ik zeker een degelijke conditie. Of die volstaat om een SUB-3 te lopen, dat zal volledig van de dag zelf afhangen. Ik heb te weinig referenties om te kunnen zeggen dat het zomaar zal lukken. Ik heb slechts één lange training afgehaspeld. Vrijdag 24 november ben ik ’s avonds om 19u nog vertrokken om 24 km te trainen. Na 1u40 minuten in het guurst van de herfst was ik terug thuis. Gevoel zat goed, tempo zat goed en de schoenen zaten goed. De New Balance FuelCell SuperComp Elite V3, dat worden ze. Zij zullen me zondag mee naar de finishlijn stuwen. Maar 24 km is geen 42 km. De intussen ervaren marathonloper in mij weet dat je op basis van een training geen uitspraak kunt doen over de grote dag zelf.

“Hoewel ik vertrouwen heb in een goeie afloop, weet ik tegelijk dat mijn basis te smal zou kunnen zijn in de finale van de wedstrijd zondag”

Ik heb na die vrijdag een rustdag ingebouwd op zaterdag. Simpelweg omdat ik van ’s ochtends tot ’s nachts moest werken. Zowel zondag, maandag, dinsdag als woensdag heb ik nog 1u getraind. Een variatie tussen rustige duurlopen en nog enkele intervalsessies. Donderdag, vrijdag en zaterdag zijn rustdagen. Hoewel ik vertrouwen heb in een goeie afloop, weet ik tegelijk dat mijn basis te smal zou kunnen zijn in de finale van de wedstrijd zondag. Nederig zijn voor die grote onderneming die een marathon altijd blijft.

 “Ik ga mezelf een zog proberen zoeken dat lekker, maar tegelijk snel genoeg aanvoelt”

Dat zal dus resulteren in een behouden aanpak. Ik denk spontaan aan Johan Museeuw die me vroeger weleens zei: ‘Een klassieker rijden is met een emmer vol energie starten en heel voorzichtig kleine geutjes weggieten.’ Ik denk dat dit ongeveer mijn ingesteldheid zal zijn, zondagochtend rond de klok van 8u wanneer ik aan de start sta. Ik ga mezelf een zog proberen zoeken dat lekker, maar tegelijk snel genoeg aanvoelt. En dat zal het zog blijven tot minstens kilometerpaal 30. Pas daar kan je een eerste balans opmaken en voelen of het er in zit of niet.

Over de voedingsstrategie kan ik heel kort zijn: die is onbestaande. Ik zal vroeg opstaan, zeer voorzichtig ontbijten en tijdens de race eet ik naar goeie (of slechte) gewoonte niks. Ook vocht neem ik nauwelijks tot mij. De schrik voor de overstuurde maag is nog steeds te fel aanwezig.

Het grote voordeel is dat ik weet dat het afzien wordt. Ik ben erop voorbereid. En een voorbereid man is er hopelijk twee waard.

Lees ook eerdere columns van Ruben over zijn marathonvoorbereiding:

Ruben Van Gucht over trainingsschoen voor Valencia Marathon: “Deze schoen zorgt voor een gloednieuwe ervaring”

Hoe bereidt Ruben Van Gucht zich voor op zijn najaarsmarathon? “Geen schema, wel dagelijks lopen”

Het mentale marathonplan van Ruben Van Gucht: “Ik deel mijn wedstrijd op, maar wel op een heel aparte manier”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?