Magazine

“Papa, ik sta voor altijd in de boeken!” De eerste woorden van Michael Somers na zijn verrassende 22ste plek op de olympische marathon kwamen binnen bij menig sportliefhebber. Van bescheiden veldloper ontpopte de 29-jarige Leuvenaar zich in een mum van tijd tot marathontopper en publiekslieveling. “Ik dacht dat de Olympische Spelen enkel voor de ‘lucky few’ waren, maar gaandeweg begon ik te geloven dat het mij ook kon lukken.” Een gesprek over de olympische droom, de natuurlijke zelfdiscipline van een topsporter en het aanstekelijke positivisme van ’s lands nieuwste marathonrevelatie.
Hoe ga ik om met moeilijke momenten tijdens een wedstrijd? Welke mentale trucjes kan ik toepassen tijdens mijn lange duurloop? En hoe blijf ik gemotiveerd als het donker en koud is buiten? Wij trokken met jouw vragen naar sport- en prestatiepsycholoog Tine Wetsels.
Terwijl er honderden studies zijn uitgevoerd naar de invloed van hitte op de sportprestaties blijft het onderzoek naar trainen in koude temperaturen eerder beperkt. Maar wat doet koude met je spieren en hoe kan je je hierop voorbereiden? Om antwoord te krijgen op deze vragen spraken we met inspanningsfysioloog Jan Bourgois. “Trainen in de hitte en op hoogte gaat om adaptatie, trainen in de koude gaat om het juiste gedrag.”
Het hoofd leegmaken, de stress uit je lichaam lopen of een creatief idee dat opborrelt tijdens het lopen. Het is voor velen herkenbaar. Welke effecten heeft lopen nog meer op ons brein en mentaal welzijn? En wat gebeurt er in ons hoofd waardoor we die gelukmakende effecten ervaren? We vragen het aan klinisch neuropsycholoog Marc Hendriks. “Het klinkt gek, maar je brein valt tijdens het lopen als het ware een beetje in slaap.”
De Sofico Gent Marathon heeft zich in een mum van tijd ontpopt tot dé voorjaarsmarathon op Belgische bodem. Dit jaar vonden maar liefst 4350 marathonlopers de weg naar de Gentse Topsporthal. Over alle afstanden heen mocht Gent 15.000 lopers verwelkomen. De volgende editie, op 30 maart 2025, zal voortbouwen op het succes van dit jaar. Wij namen al eens een kijkje op het parcours met Gentenaar Bavo Mortier, vliegende reporter bij Sporza en loper in hart en nieren. “Ik ben fan!”
420 kilometer door de ijskoude wildernis van Noord-Canada, temperaturen tot -45°C en bagage van zo’n 30 kg op een slede. In extreme omstandigheden finishte Chris Seynaeve (44) uit Izegem als eerste Belg ooit de 6633 Arctic Ultra, een van de zwaarste ultramarathons ter wereld. We spraken Chris over zijn motivatie, de mentale en fysieke strijd tijdens de race en zijn toekomstplannen. Een inspirerend verhaal dat de koude trainingen en donkere dagen voor elke loper lichter maakt.
Als misdaadjournaliste loopt Fatma Taspinar (41) achter elk nieuwsfeit aan, als journaalanker zorgt ze ervoor dat de presentatie van het VRT-nieuws op rolletjes loopt en in Celebrity MasterChef Vlaanderen toonde ze dat ze ook een keuken kan ‘runnen’. Maar ook buiten die professionele en georganiseerde tv-settings kom je haar regelmatig al lopend tegen. “Ik ben gezegend met een prima loopgestel.”
Wanneer de nieuwe loopkalender gepubliceerd wordt, staan we al snel te springen om dat volgende sportieve doel met succes te behalen. Een overmoedige start of te snelle trainingsopbouw na jouw zomervakantie kan echter nefast zijn en je opnieuw naar af brengen. Wat kun je doen om niet langs de zijlijn te belanden terwijl je naar je doel toewerkt? Een verantwoorde heropbouw is in ieder geval cruciaal. Gelukkig zijn er enkele bewezen trainingsregels die de kans op overbelastingsblessures minimaliseren en jouw kans op succes vergroten.
Wie aan duursport doet, kan er niet meer omheen: zone 2-training wint steeds meer aan populariteit. Maar wat is zone 2-training nu precies? Wat zijn de voordelen? En zijn er ook nadelen? In dit artikel vertellen we je er alles over en vragen we trainer en bewegingswetenschapper Louis Delahaye om tekst en uitleg. “Ik merk dat veel sporters denken dat ze in zone 2 lopen, maar eigenlijk te intensief bezig zijn.”
Iedereen kent het woord ‘lopen’. Iedereen kent ook het woord ‘oriëntatie’. Maar als je beide woorden combineert, krijg je de naam van een sport: oriëntatielopen. Nog niet zo populair in de Lage Landen, maar wel aan een opmars bezig. Volgend jaar komt het EK zelfs naar Hasselt. “We zouden niet weten waarom oriëntatielopen geen toekomst kan hebben in landen als België en Nederland.”
Sommige atleten zweren bij een espresso vlak voor ze hun training aanvatten. En op de verpakking van heel wat sportgels zie je vaak ‘met cafeïne’ staan. Hoe zinvol is cafeïne voor je mentale en fysieke fitheid? “Cafeïne kan je een extra energieboost geven ... als je het op het juiste moment inneemt.”
De een beschrijft het als lichtgewicht backpacken, terwijl de ander het eerder een combinatie van hiken en trailrunnen noemt. Hoe je het ook definieert, het doel van fastpacken is om lange afstanden snel en efficiënt af te leggen met minimale uitrusting. Het is dan ook de ideale manier om meerdaagse tochten door afgelegen gebieden te maken. Onze man was benieuwd waarom fastpacking steeds populairder wordt en liet zich onderdompelen in de natuur tijdens een elfdaagse tocht door de Pyreneeën.
Drie jaar geleden behaalde Noor Vidts (28) ei zo na een medaille op de Olympische Spelen in Tokio, vandaag staat de dubbele wereldkampioene op de vijfkamp te popelen om dat huzarenstukje begin augustus te herhalen – of misschien zelfs beter te doen – tijdens de olympische zevenkamp in Parijs. Olympisch kampioene op de 4x100 meter en meetingdirecteur van de Allianz Memorial Van Damme Kim Gevaert (45) volgt de prestaties van haar oudclubgenote op de voet. “Het plezier straalt ervan af bij Noor.”
Extra tijd, langere dagen en hogere temperaturen, ... De zomer is voor velen hét seizoen om vaker de loopschoenen aan te trekken. Maar sporten in de zomer brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe blijf je de komende maanden verstandig en comfortabel lopen? Met thermofysioloog Koen Levels, materiaalexpert Eddy D’Hondt, trainer Aron Verhaeghe en sportvoedingsdeskundige en apotheker Marthe Lambrechts laten we vier experts aan het woord. Samen geven ze 24 tips om gezond en slim te blijven tijdens het lopen in de zomer van 2024.
Op zaterdag 10 (mannen) en zondag 11 augustus (vrouwen) strijden de marathonlopers in hartje Parijs om de olympische medailles. Ook van de partij: vijf Belgen om onze driekleur die dagen te vertegenwoordigen. Bashir Abdi, Koen Naert en Hanne Verbruggen hebben al ervaring met de Spelen, terwijl Michael Somers en Chloé Herbiet voor hun olympisch debuut staan. Wij stelden onze marathonlopers vijf vragen, naar analogie met de vijf olympische ringen. Van genieten van een zondagse duurloop van 30 km over transcendente meditatie en pasta met appelmoes tot drie dozen babykoeken.