In een onderzoek geleid door cognitief psycholoog Marte Otten van de Universiteit van Amsterdam kregen proefpersonen letters te zien, waarvan er een deel in spiegelschrift stonden. De deelnemers moesten enkele seconden later zeggen welke letters ze gezien hadden en of deze gespiegeld waren of niet. Heel opmerkelijk was dat de proefpersonen tot in de helft van de gevallen in de fout gingen, terwijl ze ervan overtuigd waren dat ze het bij het rechte eind hadden.
“Een onverwacht resultaat”, zegt Otten op de website van de Nederlandse publieke omroep NOS. “In eerdere experimenten zaten proefpersonen er ook wel eens naast, maar toen was niet duidelijk of ze gokten of zeker waren van hun zaak. In dit onderzoek zeiden mensen: ik weet het zeker. Terwijl ze nog steeds fouten maakten.”
Een test met (gespiegelde) letters is misschien eerder banaal en kan op het eerste zicht onbeduidend lijken. “Je moet dit onderzoek eigenlijk zien als een eerste stap”, aldus Otten. “Ik zou in de toekomst graag onderzoeken of dit effect ook optreedt in sociale omgevingen. Vullen we onze herinneringen op het gebied van afkomst en gender ook in op basis van onze verwachtingen? Zulke zaken liggen veel minder vast, maar zijn juist belangrijk.”
En wat betekent deze test voor lopers? We kunnen alleen maar besluiten dat het belangrijk is om ons kortetermijngeheugen goed te blijven trainen … en dan hebben lopers een streepje voor. In 2017 stelden Amerikaanse onderzoekers vast dat lopers een beter geheugen hebben en beter kunnen multitasken. En enkele weken geleden berichtten we nog dat trainingen met burpees je kortetermijngeheugen met 26% kunnen verbeteren!