Je geheugen en fysiek een boost geven? Dit is volgens onderzoek de beste oefening

Je hebt er vast al eens van gehoord of doet ze misschien regelmatig thuis of in de fitness: de burpee. Het wordt beschouwd als een van de beste oefeningen, omdat je er je volledige lichaam mee activeert. Het is misschien niet meteen je favoriete oefening gezien de intensieve aard ervan, maar ze brengt wel tal van voordelen met zich mee … En niet enkel op fysiek vlak. Nieuw onderzoek ontdekte dat de burpee ook weleens je kortetermijngeheugen kan verbeteren.

Voor zij die (nog) niet bekend zijn met de burpee: bij een burpee ga je van een rechtstaande houding naar een squatpositie en kick je je benen vanuit deze positie naar achteren, totdat je in een push-uppositie komt. Je herhaalt de beweging omgekeerd, zodat je terug rechtop staat. Dit is één herhaling.

Trainingsprogramma met burpees

Een studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Environmental Reasearch and Public Health, kon zowel fysieke als cognitieve effecten aantonen bij tieners nadat zij een trainingsschema met burpees voltooid hadden.

Hiervoor verdeelden ze een groep jongens en meisjes tussen 15 en 16 jaar oud (de leeftijd waarop je gevoelig bent om je uithouding te verbeteren) gedurende vier maanden in een controle- en experiment groep. De controlegroep deed een standaard uithoudingstrainingsprogramma zonder burpees, terwijl de experimentgroep hetzelfde beweegprogramma volgde maar dan mét burpees. Ze begonnen met het uitvoeren van burpees gedurende 60 seconden. De duur van de oefening nam toe naarmate het experiment vorderde.

Fysieke en cognitieve verbeteringen

De onderzoekers stelden vast dat de adolescenten die het programma met burpees volgden 8,6% sneller werden tijdens een 2000 meter loop, in vergelijking met zij uit de controlegroep die hun snelheid met gemiddeld 1,9% verbeterden.

Een andere interessante bevinding was het effect van burpees op het kortetermijngeheugen. De adolescenten die het programma met burpees hadden voltooid kenden een verbetering van liefst 26% op de bekende Jacobs test, een test die het kortetermijngeheugen evalueert (deelnemers moeten zich de juiste volgorde van getallen herinneren).

De onderzoekers blijven voorzichtig in hun conclusies, maar stellen wel dat het zeker geen kwaad kan om de burpee-oefening aan je trainingsprogramma toe te voegen en zo de effectiviteit van lichamelijke opvoeding of eender welk trainingsschema te verhogen. Zowel voor je conditie als je brein.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?