Dit kruid is het doeltreffendst in het verlagen van je bloedsuikerspiegel

Uit recent onderzoek blijkt er één kruid te zijn dat invloed heeft op drie belangrijke glycemische parameters

Het mediterraan dieet wordt door voedingsdeskundigen beschouwd als hét gezondste dieet ter wereld. Dit eetpatroon zou metabolische ziektes, zoals diabetes type 2, helpen voorkomen. Het mediterrane dieet omvat het traditionele, gezonde voedingspatroon van landen die grenzen aan de Middellandse Zee, zoals Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje en bestaat grotendeels uit groenten, fruit, vis, olijfolie, noten, bonen en volwaardige granen.

Aangezien het mediterrane dieet gebruikmaakt van verschillende specerijen en aromatische kruiden, wilden Spaanse onderzoekers nu ook nagaan welke kruiden dit dieet nóg gezonder maken. Hiervoor onderzochten ze het effect van bepaalde kruiden op bloedglucosespiegels. Niet onbelangrijk, aangezien hoge bloedsuikerspiegels een belangrijke indicator zijn van vele chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2.

De bloedsuikerspiegel is het suikergehalte dat op een bepaald moment in jouw lichaam aanwezig is. Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose (bloedsuiker) gaat het hele lichaam door en geeft alle cellen energie. Bloedsuiker is van levensbelang: je kunt niet zonder. Normaal gesproken houdt het lichaam het bloedsuikergehalte precies in evenwicht: niet te veel en niet te weinig. Bij diabetes is dat evenwicht weg en is behandeling nodig om de bloedsuiker te verlagen (bron: Diabetes Fonds).

Lagere bloedsuikerspiegel

Het onderzoeksteam maakte een grote systematische review en meta-analyse van respectievelijk 77 en 45 studies. Uit de resultaten bleek dat kaneel, kurkuma, gember, zwart komijnzaad en saffraan de nuchtere bloedsuikerwaarden significant verbeterden. Zwarte komijn (ook wel bekend als nootmuskaatbloem) bleek het doeltreffendst te zijn en kon geassocieerd worden met de grootste daling in de bloedglucosespiegel.

Naast zwarte komijn waren kaneel en gember het effectiefst in het bestrijden van hoge bloedsuikerspiegels. Maar gember bleek nóg meer te doen. Zo kon het recente onderzoek aantonen dat gember het enige kruid was dat een significante daling teweegbracht van drie glycemische parameters: nuchtere bloedsuikerwaarde, hemaglobine van het type A1c (gemiddelde bloedsuikerwaarde van de afgelopen 2 a 3 maanden) en insuline.

Wist je dat gember ook kan helpen bij spierpijn?

Verminder spierpijn met gember

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?