Beter geheugen & beter multitasken door te lopen

Twee dingen tegelijkertijd doen, dat zou makkelijker moeten gaan als je regelmatig loopt.

Sinds je loopt, maak je verdacht goede keuzes, onthoud je de dingen merkelijk beter en kan je gemakkelijk meerdere dingen tegelijk doen. Dat is geen toeval, als we enkele onderzoekers van de universiteit van Arizona (VS) mogen geloven.

Zij brachten voor hun studie elf lopers en elf niet-lopers bij elkaar. Het ging om jonge mensen, die allemaal nog naar school gaan. Hoewel de studiegroep vrij bescheiden was, trokken de onderzoekers toch al enkele conclusies.

Zo zagen ze op de hersenscans van de lopers merkelijk meer activiteit dan bij hun niet-lopende collega’s. Die extra activiteit in je bovenkamer zou je geheugen, vermogen om beslissingen te nemen en je capaciteit om te multitasken moeten verbeteren. Wat de exacte oorzaak van die verhoogde activiteit is, is vooralsnog niet helemaal zeker. De onderzoekers zijn er wel zeker van dat sporten beter is dan niet sporten, maar daar hadden we zelf ook kunnen opkomen.

Veel belangrijker is dat dit soort resultaten – als ze later bevestigd worden bij verder onderzoek – kunnen helpen bij mensen die ouder worden en waarvan de activiteit in de hersenen afneemt. Zij zouden dan een soort ‘bewegingstherapie’ kunnen krijgen om hun hersenactiviteit op niveau te houden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?