6 ‘ongezonde’ voeding die (verrassend) wél goed voor je is

Voedingsadviezen kunnen best verwarrend zijn: voedingmiddelen waarvan gezegd werd dat ze goed voor ons zijn de ene dag, worden de volgende dag als grote boosdoener bestempeld. Het is echter zo dat de meeste voedingsmiddelen deel kunnen uitmaken van een gezond voedingspatroon, waardoor je mogelijks bepaalde producten vermijdt zonder reden.

De volgende zes voedingsmiddelen schrappen lopers weleens van hun menu, maar zijn ze eigenlijk wel zo ‘ongezond’ als soms beweerd wordt?

  1. Aardappelen

Witte aardappelen worden vaak gezien als minder gezond dan zoete aardappelen, maar dat doet hen onrecht aan. Witte aardappelen bevatten zelfs meer eiwitten, kalium en vitamine B6 dan zoete aardappelen en zijn een uitstekende bron van gezonde koolhydraten.

  1. Popcorn

Popcorn is een goede koolhydraatrijke snack voor lopers. Kies wel niet voor de ‘cinema’-variant en maak popcorn zelf thuis: hier lees je hoe je dat zelf eenvoudig doet.

  1. Zout

Bij het zweten tijdens het sporten verlies je belangrijke elektrolyten, zoals natrium en kalium. Je doet er dus goed aan om naast je vocht- ook je elektrolytenbalans op peil te houden. Hoewel je best oplet met grote hoeveelheden zout in bewerkte producten, hoef je het zoutvaatje niet aan de kant te laten staan bij het bereiden van je maaltijden.

  1. Rood vlees

Rood vlees heeft de voorbije jaren een slechte reputatie gekregen en velen geloven dat het eten ervan het risico op verschillende gezondheidsaandoeningen verhoogt. Toch zijn er enkele recente studies die deze mythe weerleggen. Zo toont onderzoek aan dat het eten van rood vlees met mate (minder dan 70 g per dag) geen risico vormt voor je gezondheid.

Voor lopers is rood vlees bovendien een uitstekende bron eiwitten, vitamine B12 en ijzer, een mineraal dat cruciaal is voor de sportprestatie omdat het o.m. helpt bij het transporteren van zuurstof in je bloed.

  1. Volle zuivel

Volle zuivelproducten zouden te veel vet bevatten, waardoor er heel wat mensen overschakelen naar halfvolle melk of magere zuivelproducten. In 2015 kon een grootschalige studie echter ook deze mythe weerleggen. Magere varianten zouden niet gezonder zijn en zij die volle zuivelproducten aten liepen geen groter risico op gezondheidsproblemen.

Natuurlijk doe je er geen goed om vóór je loopje nog een hele pot volle yoghurt naar binnen te spelen, maar wanneer je het consumeert met mate, kan volle zuivel veel verzadigender zijn en lopers helpen om aan hun dagelijkse caloriebehoefte te voldoen. Zuivel dient enkel vermeden te worden bij een lactose-allergie of intolerantie.

  1. Witte rijst en pasta

We worden aangemoedigd om volwaardige graanproducten te eten, zoals volkoren rijst en pasta, maar voor lopers zijn deze niet altijd de betere keuzes. Lopers hebbben veel koolhydraten nodig om hun fysieke inspanning te ondersteunen, maar door enkel volwaardige granen te eten, kan je weleens te veel vezels binnenkrijgen, wat het risico op maag- en darmklachten vergroot. Zeker wanneer je aan het carbloaden bent voor een belangrijkste wedstrijd, zoals een (ultra)marathon, of op wedstrijddag is het aangeraden om de hoeveelheid vezels te beperken.

Het blijft belangrijk om volwaardige graanproducten te nuttigen, maar als je vaak last hebt van gas, een opgeblazen gevoel of andere maag- en darmklachten tijdens het lopen (of op eender welk moment), kan het weleens zijn dat je té veel vezels consumeert. Probeer in dat geval een paar volkoren producten te vervangen voor de witte varianten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?