Wat je als loper moet weten over zweten

Bij warmer weer zweet je sneller en harder, maar hoe komt het dat de ene persoon meer zweet dan de andere?

Als je looppartner harder transpireert dan jij, wil dat heus niet zeggen dat jij minder goed traint. Ook andere factoren spelen een rol.

Waarom zweten we?

We transpireren gedurende de hele dag om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Hoe meer je lichaamstemperatuur stijgt, hoe sneller je lichaam die hitte probeert af te voeren door middel van zweet. Wanneer je loopt, gaat je hartslag omhoog en wordt je bloed sneller rondgepompt. Hierdoor moeten je cellen sneller werken en worden er bijgevolg meer afvalstoffen afgescheiden. Het is net door te zweten dat die stoffen je lichaam kunnen verlaten.

Waarom zweet de ene meer dan de andere?

De hoeveelheid dat iemand zweet, is deels genetisch bepaald. Zo hebben sommigen meer zweetklieren dan anderen. We zouden er zo’n 2 tot 4 miljoen hebben en vrouwen hebben er gemiddeld meer dan mannen. Toch zweten mannen gemiddeld meer en harder dan vrouwen. Dat komt omdat de zweetklieren van de man actiever zijn en dus sneller zweet produceren.

Ook hangt de mate van je zweetverlies sterk af van je algemene vochtbalans, omdat die je lichaamstemperatuur mee bepaalt. Als je amper zweet, kan dat ook wijzen op een slechte hydratatie. Het is zelfs zo dat getrainde sporters meer zweten, omdat hun huid en lichaam het gewend zijn om vocht te verliezen. Naast voldoende drinken, is het ook belangrijk om op je voeding te letten. Koffie, alcohol en tabak zijn triggers voor extra transpiratie. Knoflook, specerijen en kolen verergeren bovendien de geur die gepaard gaat met zweten.

Hoeveel zweten is te veel?

Afhankelijk van onder meer de trainingsintensiteit, verlies je zo’n 500 tot 2000 milliliter vocht per uur dat je loopt. Om te weten hoeveel je zweet, moet je je voor en na een training wegen. Het verschil in gewicht is ongeveer hetgeen dat je uitgezweet hebt en toont hoe je vochtbalans zich verhoudt. Weeg je 1 kilogram minder? Dan heb je 1 liter water te weinig gedronken om je vochtverlies tijdens de training te compenseren.

Zweten is dus heel normaal en zeker geen reden om je loopschoenen met mooi weer in de kast te laten staan. Het zou zelfs abnormaal zijn als je sport in warme omstandigheden zonder te zweten. Als je merkt dat je ook op rustige momenten overmatig zweet en dat het zweten gepaard gaat met andere symptomen als pijn in de borst, kortademigheid, een versnelde hartslag of plots gewichtsverlies, is het verstandig om een dokter te raadplegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?