10 simpele superfoods voor lopers

Er komt meer bij goede loopprestaties kijken dan enkel trainen alleen. Om progressie te boeken, besteed je beter ook voldoende aandacht aan hoe je je lichaam voedt. De juiste voeding op het juiste moment kan je prestatie en gezondheid een flinke boost geven. Daarom selecteerden we 10 voedingsmiddelen die je als loper beter altijd in huis hebt.
  1. Bananen

Bananen zijn wellicht een van de populairste natuurlijke energiebronnen voor sporters. Als je nood hebt aan een voedzame, lichtverteerbare snack voor je loopsessie zijn bananen een uitstekende keuze. Naast gezonde suikers komt dit fruit ook met heel wat mineralen, waaronder magnesium en kalium. Deze mineralen zijn onder meer belangrijk voor een goede spier- en zenuwwerking tijdens het lopen.

  1. Havermout

Havermout is het ideale ontbijtingrediënt als je ’s ochtends een loopsessie gepland hebt. Het is een gezonde bron van koolhydraten en vezels én het heeft een lage glycemische index. Daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel geleidelijk en krijgt je lichaam langer energie. Je klassieke kom havermoutpap beu? Check dan snel dit recept voor heerlijke overnight oats of probeer eens havermoutpannenkoeken.

  1. Pindakaas

We hebben het hier uiteraard over pure pindakaas, zonder extra toevoegingen als suiker, zout of oliën. Pindakaas is een goede bron van vitamine E – één van de meest effectieve antioxidanten onder de vitamines. Pindakaas bevat weliswaar veel vet (zo’n 50 gram), maar dit zijn vooral ‘gezonde’ vetten die je cholesterol helpen verlagen en goed zijn voor je hart en bloedvaten. Bovendien versterken ze je immuunsysteem en versnellen ze het herstelproces. Ook zijn pindanoten rijk aan eiwitten, die belangrijk zijn voor een efficiënte spieropbouw. Een ideale, simpele loperssnack? Smeer eens wat pindakaas op een meergranen toast met enkele plakjes banaan.

  1. Broccoli

Deze groene groente zit boordevol vezels en vitamine C, een essentiële vitamine voor een sterk immuunsysteem én extra belangrijk voor lopers. Studies tonen aan dat deze vitamine het risico op spierpijn kan verkleinen en zelfs kan voorkomen na intensieve trainingsessies. Daarnaast is broccoli ook rijk aan calcium, foliumzuur en vitamine K.

  1. Natuuryoghurt

Yoghurt bevat veel essentiële aminozuren: voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken en we dus uit onze voeding moeten halen. Als je yoghurt meteen na het lopen consumeert, versnel je het herstelproces en bescherm je je spieren dankzij het hoge eiwitgehalte. Ook is yoghurt rijk aan calcium en bevat het probiotica. Dit zijn levende melkzuurbacteriën die zorgen voor gezonde darmen en bijdragen aan een sterk immuunsysteem.

  1. Pure chocolade

Wie veel sport, mag/moet zich uiteraard eens trakteren. Een van de beste keuzes die je dan kan maken, is om pure chocolade (minstens 70% cacao) te eten. Het verlaagt de bloeddruk en slechte cholesterol. De flavanoïden van de cacao helpen bovendien om ontstekingen tegen te gaan.

  1. Volkoren pasta

Pasta is favoriet bij menig loper. Een pastamaaltijd is rijk aan koolhydraten en zo en uitstekende manier om de glycoceenvoorraad aan te vullen voor een lange duurloop of wedstrijd. Als je pasta (of brood) koopt, is het altijd aanbevolen om voor de volkoren variant te kiezen: zo blijf je langer verzadigd en krijg je ook extra vitamines B binnen. Een uitzondering is op wedstrijddag: dan vermijd je best voeding rijk aan vezels en kies je beter voor de witte variant.

  1. Koffie

Wetenschappelijke studies tonen aan dat een kopje koffie je sportprestatie een boost kan geven. Heel wat mensen denken dat koffie dehydrateert, maar dat klopt niet. Meer zelfs: koffie kan je prestatie en herstel een boost geven. En met een juiste timing van je kopje koffie kan je meteen ook je vetverbranding stimuleren.

  1. (Zoete) Aardappelen

Aardappelen zijn net als bananen een geschikte bron van koolhydraten én rijk aan het mineraal kalium. Ze zijn bovendien erg laag in kilocalorieën (zo’n twee derde minder dan rijst). In combinatie met gevolte, kip of eieren maken ze al snel een makkelijke, gezonde en smaakvolle (herstel)maaltijd. Probeer zeker ook eens de zoete variant: daarmee geraak je makkelijk aan je dagelijkse aanbovelen hoeveelheid vitamine A.

  1. Eieren

Met een ei voldoe je al aan 10% van je dagelijkse eiwitbehoefte. De proteïne in eieren is de meest complete eiwitbron: het omvat alle essentiële aminozuren die je spieren nodig hebben om te herstellen. Ook levert een ei je zo’n 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K, wat dan weer belangrijk is voor gezonde botten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?