5x ontstekingsremmende voeding voor sporters

Ontstekingsreacties zijn een natuurlijk onderdeel van het herstelproces na een intensieve training of wedstrijd. Hoewel het een natuurlijke reactie van je lichaam is om blessures en letsels te voorkomen, zijn onstekingen – en pijnlijke spieren als gevolg – uiteraard niet erg aangenaam. Door de juiste voeding te nuttigen kan je de ontstekingsreactie en bijhorende pijn en zwellingen wel verminderen.  
De invloed van stress en voeding

Wanneer ontstekingsprocessen gecontroleerd plaatsvinden, zijn ze essentieel voor ons immuunsysteem en nodig om het lichaam te laten herstellen. Er treden echter problemen op wanneer ontstekingen chronisch worden en zich over het lichaam verspreiden.

Een intensieve trainingsperiode in combinatie met te weinig herstel en/of een vaak hectische en ongezonde levensstijl kan leiden tot chronische ontstekingsprocessen, die je prestatie ondermijnen, het blessurerisico verhogen en het risico op vermoeidheid doen toenemen.

Daarom is het belangrijk om je levensstijl eens onder de loep te nemen. Ervaar je in het dagelijkse leven veel stress? Zorg je voor voldoende herstel tussen je sportsessies? Probeer je lichaam voldoende rust te gunnen, zowel op mentaal als fysiek vlak. Doe bijvoorbeeld eens een ontspannende yogasessie of rustige fietstocht in plaats van (alweer) een intensieve looptraining.

5x voeding tegen ontstekingen

Naast tips om je stress te verminderen en af en toe eens wat gas terug te nemen op trainingsvlak, kan je onstekingen ook tegengaan door de juiste voeding te nuttigen. Volgende vijf voedingsmiddelen helpen ontstekingen te verminderen, je immuunsysteem te versterken en je spieren te voeden.

  1. Vette vis

De meeste vissoorten, zoals zalm en makreel, zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Deze gezonde vetten bevatten ontstekingsremmende eigenschappen en beschermen je gewrichten, dragen bij aan je cardiovasculaire gezondheid en verbeteren het cognitief functioneren. Vis levert je bovendien ook de nodige eiwitten om je spieren mee te herstellen en op te bouwen.

  1. Groene bladgroenten

Studies suggereren dat vitamine E een essentiële rol speelt bij het beschermen van het lichaam tegen pro-inflammatoire cytokines (moleculen die vrijkomen bij ontstekingsreacties). Een van de beste bronnen van vitamine E zijn donkergroene bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie en broccoli. Extra voordeel? Groene groenten bevatten doorgaans ook meer vitamines en mineralen, zoals calcium en ijzer.

  1. Avocado

Avocado’s zijn rijk aan antioxidanten, omega 3-vetzuren en fytosterolen, plantaardige stoffen die een positief effect hebben op de hartgezondheid en ontstekingsreacties kunnen verminderen. Een avocado zou zo’n 20 keer meer fytosterolen bevatten dan andere vruchten. Inspiratie nodig om avocado in je gerechten te verwerken? Hier vind je drie eenvoudige recepten.

  1. Bosvruchten

Rijk aan antioxidanten en ontstekkingsremmende fytonutriënten (nutriënten uit plantaardige bronnen): bosvruchten, zoals blauwe bessen, aardbeien, frambozen, … zijn echte toppers als het aankomt op hun gehalte antioxidanten. Bovendien zijn ze superlekker om er zonder moeite veel van te eten. Eet ze bij je yoghurt en granola als ontbijt of gewoon puur als verfrissende snack doorheen de dag.

  1. Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie bevat een hoge concentratie polyfenolen, een groep antioxidanten die krachtige ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Een van deze componenten is oleocanthal, dat gelijkaardige anti-inflammatoire effecten zou hebben als de pijnstiller Ibuprofen. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat extra viergie olijfolie het risico op cardiovasculaire ziektes kan verkleinen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?