3 lekkere recepten met avocado

Avocado's zijn niet alleen supergezond, je kan er ook eindeloos mee variëren in de keuken. Drie lekkere en makkelijke receptjes op basis van avocado!

Avocado zit vol gezonde, onverzadigde vetten en vezels. Het is ook een vitaminebom: het is een uitstekende bron van kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine A, B1, B2, B6, C en E. De vrucht (geen groente!) is niet alleen supergezond, je kan er ook volop mee variëren in de keuken. Avocado bewaar je op een koele plaats (tot 6 dagen) maar niét in de koelkast want dit voorkomt de narijping van de vrucht. Als je een rijpe avocado liggen hebt, komt het erop aan om hem snel te consumeren zodat hij niet overrijp wordt. Daarom geven wij je wat inspiratie met 3 lekkere receptjes op basis van avocado!

1. ZELGEMAAKTE GUACAMOLE

Guacamole is misschien wel hét bekendste avocadorecept. Het is een heerlijke gezonde dip voor bij het aperitief (bv. met crackers, rauwe groentjes) of je kan er een toast mee besmeren als lunch en afwerken met wat tomaatjes, kruiden… Supereenvoudig maar oh zo lekker!

Ingrediënten voor guacamole:
* 1 rijpe avocado
* 1 teentje knoflook
* 1/4 limoen of citroen
* peper en zout

Zo maak je het:
* Snijd de avocado in twee helften. Verwijder de pit en het vruchtvlees uit de schil.
* Hak de knoflook fijn.
* Voeg de het avocadovruchtvlees en de knoflook samen en knijp er het sap van de limoen/citroen over uit. Voeg ten slotte wat peper en zout toe.
* Prak nu alles tot guacamole met een vork. Voeg eventueel wat olijfolie toe om het pletten makkelijker te maken en een extra ‘creamy’ resultaat te krijgen. Ja hoor, zo makkelijk is het!
* Je kan eventueel wat stukjes tomaat, chilipeper of andere groentjes of kruiden toevoegen voor een extra toets aan je dip.

2. OVERHEERLIJKE & SNELLE PASTA MET AVOCADO

Een lekker bord pasta smaakt altijd! Zeker als het eenvoudig is om te maken en gezonde ingrediënten bevat. Deze avocadopasta moet je écht eens proberen!

Ingrediënten avocadopasta (voor 2 personen):
* 2 rijpe avocado’s
* 150 gr pasta naar keuze (bv. spaghetti, linguine, spirelli…). Kies wel voor volkoren pasta, die is voedzamer dan de witte variant.
* 1 teentje knoflook
* citroensap
* verse basilicumblaadjes
* peper en zout

Zo maak je het:
* Meng het vruchtvlees van de avocado’s, de knoflook, het citroensap en de kruiden in de blender of keukenmachine tot een gladde saus.
* Breng je favoriete pasta aan de kook.
* Serveer de pasta met de avocadosaus en werk af met groentjes naar keuze, bv. stukjes (kers)tomaat, komkommer, paprika, maïs… 

3. ONWEERSTAANBARE CHOCOLADEMOUSSE MET AVOCADO

Tegen deze supergezonde versie van chocomousse hoef je nooit neen te zeggen! Ook hier weer hetzelfde liedje: heel makkelijk om zelf te maken en je hebt er slechts enkele ingrediënten voor nodig.

Ingrediënten voor avocadomousse (3 à 4 pers):
* 1 rijpe avocado
* 1 rijpe banaan (mag zelfs overrijp zijn: hoe rijper de banaan, hoe zoeter de mousse!)
* 25 gr cacaopoeder
* optioneel: een beetje zoetmiddel (bv. honing, stevia, enkele dadels)

Zo maak je het:
* Hak de avocado en de banaan in blokjes.
* Doe ze samen met de cacao en eventueel het zoetmiddel in de blender of keukenmachine. Maak er een gladde mousse van.
* Je kan de avocado-chocolademousse serveren met wat extra garnituur zoals stukjes fruit (bv. granaatappelpitjes, aardbeistukjes…), chocolade- of kokosschilfers… Laat het smaken!
* Tip: serveer dit aan je vrienden en vertel hen niet dat dit chocomousse is op basis van avocado. Wedden dat ze het verschil met de ‘gewone’ variant nauwelijks proeven?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?