Waarom is cornflakes uitgevonden?

Google heeft woensdag de populairste zoektermen van 2022 in België bekendgemaakt. Op de tweede plaats in de categorie waarom-vragen staat; "Waarom is cornflakes uitgevonden?" Ja, waarom eigenlijk? Het antwoord is verrassend en (niet) erg opwindend ...

De populairste zoekterm dit jaar was volgens het Year in Search 2022 van Google ‘Oekraïne Rusland oorlog’. Op de tweede plaats staat ‘mijn gezondheid’. Als magazine dat graag allerhande gezondheidstips deelt met zijn lezers en als baseline ‘Gezond in BEweging’ heeft, vinden we dat een interessante trend en hopen we dat heel wat (nieuwe) lezers ons dit jaar via Google ontdekt hebben.

De meest gestelde waarom-vraag van 2022 volgens het Google-rapport ligt in dezelfde lijn: ‘waarom valt Poetin Oekraïne binnen?’. De tweede meest gestelde waarom-vraag is iets luchtiger van aard: “waarom is cornflakes uitgevonden?”. Wij hebben in de voorbije jaren al weleens over deze populaire maïsvlokken geschreven: in een artikel over het verschil tussen snelle en trage suikers, in een artikel over de ideale snack na een avondtraining, in een artikel over hoe je op gewicht blijft tijdens de feestdagen, … Maar waarom cornflakes is uitgevonden? Geen idee.

Maar voortaan kan je dat antwoord ook op RunningBE vinden en wel hier:

De Amerikaanse arts John Harvey Kellogg bedacht cornflakes eind 19de eeuw als … anti-masturbatiemiddel. Kellogg gruwde van seks. Zijn vrouw en hij sliepen in aparte bedden en adopteerden zes kinderen. Masturbatie vond hij helemaal des duivels. Kellogg schreef er zelfs een boek over. Volgens hem waren er 39 bewezen bijwerkingen van zelfbevrediging, waaronder epilepsie, acne en stemmingswisselingen.

Een gezond en eerder smaakloos dieet met geroosterde maïsvlokken zou de ‘patiënten’ vast helpen om hun libido te verlagen en seksuele lusten in toom te houden. Voor de productie van zijn ‘cornflakes’ ging John Harvey Kellogg aankloppen bij zijn broer Will Keith Kellogg. Deze gewiekste zakenman voegde – zeer tegen de zin van John Harvey – suiker toe aan de cornflakes.

Het werd een gigantisch commercieel succes. Will Keith Kellogg bouwde in de loop der jaren zijn kleine bedrijfje uit tot het wereldberoemde Kellogg-imperium. John Harvey Kellogg daarentegen zal het uiteindelijke resultaat van zijn uitvinding wellicht iets minder bevredigend gevonden hebben …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?