“Veel verzadigde vetten, toegevoegde suikers en alcohol. Dat zijn de grootste boosdoeners tijdens de feestdagen, maar ook in onze dagelijkse eetgewoonten”, zegt Jolien Lewyllie. “Probeer daarom zo gevarieerd mogelijk te eten en de verzadigde vetten en toegevoegde suikers zoveel mogelijk te mijden.”
“Je eet als tussendoortje dus beter een appel, een banaan, of wat mandarijntjes in plaats van een zakje chips of een reep chocolade. Tijdens de feestdagen zijn de maaltijden tussen de recepties, feestjes, etentjes, ? door het belangrijkste. Wanneer je daar ook nog eens extra gaat zondigen dan is de kans uiteraard groot dat je het nieuwe jaar ingaat met enkele kilo’s extra.”
Jolien geeft nog enkele algemene eet- en beweegtips voor tijdens de feestdagen:
Een goed ontbijt is de beste start van de dag
Een voedzaam ontbijt zal steeds belangrijk zijn tijdens de feestdagen en niet alleen tijdens de feestdagen, maar uiteraard ook in onze dagelijkse eetgewoonten. Heel veel mensen proberen bij hun ontbijt al wat kcal te skippen, maar dit is uiteraard niet het beste idee. Op die manier loop je zelfs de kans om doorheen de dag meer te gaan snoepen door het onvoldaan gevoel. Vermijd dus zeker de boterhammen, havermout, vezelrijke cornflakes, fruit, … niet op jouw ontbijttafel!
Drink voldoende water
Tijdens de feestdagen zouden we wel eens onze goede gewoonten kunnen vergeten. Vergeet daarom zeker niet voldoende te drinken. Daarmee bedoel ik dan voornamelijk water en geen gezoete frisdranken, fruitsappen, multivitaminesappen, … Beperk daarnaast ook de gezoete smoothies die tijdens de feestdagen steeds wat zichtbaarder in onze winkels liggen.
Probeer geen maaltijden over te slaan
Net als bij het ontbijt is het niet de bedoeling om maaltijden over te slaan. Dit zal jou zeker niet helpen om beter op gewicht te blijven, integendeel! Door te weinig te eten doorheen de dag verlaagt ons energieverbruik en zijn we minder energierijk. De kans is trouwens ook veel groter dat we ons ’s avonds gaan overeten door de grote honger. Neem dus de maaltijden die je gewoon bent zodat je al de belangrijke voedingsstoffen opneemt.
Een kleine snack voor het kerstdiner kan wonderen doen!
Ga nooit met grote honger naar een feestje of diner want dan is de kans groot dat je jezelf stort op de aperitiefhapjes. Eet daarom iets kleins net voor vertrek zoals bijvoorbeeld: een magere platte kaas, een glas melk, een droge cracker met hesp of kaas, een kom soep, een portie noten, fruit gecombineerd met magere yoghurt of platte kaas, … Op die manier kunnen we onszelf veel beter beheersen en genieten we meer van de lekkere maaltijden zonder ons te overeten.
Neem geen al te grote porties!
Een feestmaaltijd bestaat vaak uit verschillende gangen: amuses, verschillende voorgerechten, hoofdgerecht en desserts. Start dus zeker niet al met reuzeporties en probeer de porties te controleren. Geniet van elke maaltijd, eet langzaam en probeer je porties te beperken.
Beperk frisdrank en alcohol
Alcohol en frisdrank leveren veel kcal, maar ze zijn praktisch volledig nutteloos. Ze leveren voornamelijk suiker waardoor we tijdens deze feestdiners nog meer zin krijgen in zoet. Als je dan toch kiest voor alcohol, kies dan voor wijn, schuimwijn of champagne. Een glaasje kan, maar bedank voor een tweede glas. Bij frisdranken hebben we net iets makkelijkere alternatieven en kies je beter voor de light-versie.
Blijf bewegen tijdens de feestdagen
Zorg er voor dat je tijdens de feestdagen regelmatig je loopschoenen, badpak, fiets, skateboard, … boven het stof haalt. Probeer jouw conditie te onderhouden tijdens de feestperiode en neem dagelijks de tijd om een half uurtje te bewegen. Het is ook een goede truc om het feestdiner van de dag voordien wat extra te compenseren. Het kan trouwens ook geen kwaad om heel af en toe eens op de nuchtere maag een half uurtje te bewegen.
Bron: How About Healthy