Waarom de herfst het beste seizoen is om in te lopen

De herfst: voor sommigen het favoriete seizoen om in te lopen, voor anderen vormt het eerder een flinke uitdaging. Bij 'slechter' weer de loopschoenen aanbinden, vereist vaak wat meer motivatie en een groter doorzettingsvermogen. Herkenbaar? Lees dan even verder. Wij vertellen je waarom de herfst net het beste seizoen is om in te lopen.

1. Aangenamere temperaturen

Warme temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, … : de zomer is niet meteen het beste seizoen om in te trainen, laat staan om je persoonlijk record te verbeteren. De koelere temperaturen die de herfst met zich meebrengt, zijn dan ook welgekomen. De ideale looptemperatuur hangt af van de lengte van je wedstrijd: hoe korter de wedstrijd, hoe prettiger een iets hogere temperatuur (bv. 100 meterspurters presteren het best bij temperaturen rond de 21-23 graden). Bij lange afstanden is een temperatuur van rond de 10 graden dan weer ideaal. Dat is ook vaak de reden waarom de meeste marathons in de lente of de herfst worden gelopen.

2. Nieuwe loopkleding

De herfst en winter vragen extra aandacht voor je loopmateriaal. Sla de belangrijkste items in om veilig en comfortabel op pad te gaan. Denk hierbij aan items met reflecterende eigenschappen of jasjes met lichtjes. Het codewoord voor komende maanden is laagjes: van een goed (thermo)basisshirt tot een hardloopjack om je te beschermen tegen regen en wind. Met andere woorden: genoeg redenen om die nieuwe collecties te checken, zowel voor je prestatie als je motivatie.

3. Toffe loopevenementen

In de zomer zijn er minder loopevents, dus is het uitkijken naar een aantrekkelijk gevulde najaarskalender. Denk maar aan de grotere Belgische marathons, zoals de Brussels Airport Marathon (1 oktober) en de Athora Great Bruges Marathon (15 oktober) en de Antwerp Marathon (22 oktober). Veel van deze events bieden ook een halve marathon en vaak ook kortere afstanden aan. Met Dwars door Mechelen (24/09) en Dwars door Hasselt (8/10) van de ENGIE Running Tour staan er ook nog twee toffe stadslopen op het programma . Mag het wat avontuurlijker? Dan is de AA Drink Spartacus Run op 15 oktober eerder iets voor jou. Loop je liever in de natuur? Check de mooiste natuurlopen op www.naturetrailseries.be. Kortom: het belooft een mooi najaar te worden met een goedgevulde loopkalender. Voor ieder wat wils!

4. De omgeving

Elk seizoen heeft zijn charme, maar met de vallende bladeren, de zachte najaarszon en het warme kleurenpalet van de herfst is het in dit seizoen puur genieten om buiten te vertoeven. Niet overtuigd? Trek je schoenen aan en ontdek het zelf. De frisse lucht zal je een fysieke en mentale boost.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?