Slecht schoeisel
Heel belangrijk voor fanatieke lopers: goede gear. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom bepaalde schoenen tot blessures kunnen leiden:
- Foute pasvorm
- Versleten zool
- Verminderde demping
Een verkeerde pasvorm kan ertoe leiden dat je voeten worden afgekneld of dat er juist wrijving ontstaat, waardoor je blarenpleisters uit de kast moet trekken. Ook gebruiken sommige lopers met verkeerd schoeisel hun spieren vaak niet optimaal, wat de belasting op bepaalde spieren kan vergroten. En dat kan al snel voor problemen zorgen.
Verouderde schoenen met een versleten zool of verminderde demping hebben ook een negatief effect op je sportprestaties. Met een gladde zool heb je minder grip op de ondergrond, waardoor je kan uitglijden met bijvoorbeeld een verstuikte enkel tot gevolg. Lopen zonder demping vergroot de impact die je voeten en benen moeten opvangen, waardoor je deze sneller overbelast. Vervang je schoenen dus op tijd!
Verantwoorde opbouw
Hou jij van een flinke uitdaging en ga je graag voluit? Wees dan wel voorzichtig, want een blessure kan hierbij op de loer liggen. Bouw je trainingen altijd op volgens een schema, ook als het voor jouw gevoel langzaam vooruit gaat. Zo blijf je op de lange termijn op een gezonde manier lopen en verklein je het risico op overbelasting en andere blessures.
Een goede opbouw in je schema is essentieel, maar ook de opbouw van een specifieke training kan een rol spelen bij voetklachten. Een goede warming-up en cooling-down helpen om je spieren warm te maken en de kans op spierklachten na afloop van je workout te verminderen.
Verkeerde looptechniek
Iedereen kan loopschoenen aantrekken en de de deur achter zich toe trekken om enkele kilometers te maken, maar vaak wordt er te weinig aandacht besteeds aan een correcte looptechniek. Dit kan leiden tot voetblessures, zoals fasciitis plantaris. Het is daarom altijd handig om je aan te sluiten bij een trainingsgroep of advies te vragen van een gediplomeerde coach om zo je techniek te verbeteren.
Ontbreken van goede voetverzorging
Als je vaak loopt, zitten je voeten veel in afgesloten schoenen. En tijdens het lopen ga je nu eenmaal zweten. Als je je voeten na afloop van een sessie niet goed verzorgd, kan dit leiden tot klachten, zoals zwemmerseczeem of kalknagel. Was daarom je voeten na het lopen zonder of ph-neutrale zeep en droog ze goed af, ook tussen je tenen. Trek het liefst niet meteen weer dichte schoenen aan, maar loop een tijdje op blote voeten. Zo worden je voeten niet meteen weer vochtig.