Toch geven we onze voeten niet altijd de aandacht die ze verdienen… Tijd om daar verandering in te brengen! Daarom geven we een overzicht van typische voetkwaaltjes bij lopers én wat je er zelf kunt aan doen, bij je thuis. Komt extra goed van pas in de lente, nu we onze sandalen en teenslippers weer uit te kast kunnen halen!
Blaren
Blaren ontstaan door te veel wrijving en druk op de huid. Hierdoor vormt zich een blaasje gevuld met vocht. Vaak zijn te grote of te kleine schoenen of sokken de oorzaak. Je loopschoenen en andere uitrusting kopen in een gespecialiseerde sportwinkel, waar je kunt rekenen op het juiste advies, kan dit probleem van de baan helpen. Zit je toch met een blaar, dan los je het als volgt op:
* Je kunt de blaar laten uitdrogen tot ze verdwenen is.
* Als je er te veel hinder van ondervindt, kun je ze afplakken met een pleister (bv. Compeed). Een blarenpleister kun je ook preventief gebruiken, bv. tijdens een loopevent.
* De blaar doorprikken kan ook. Zorg voor een steriele naald (bv. door ze even te verhitten in een vlam of in kokend water onder te dompelen). Maak na het prikken de blaar en de onmiddellijke omgeving goed schoon om infectie te vermijden. Daarna druk je het vocht met een watje uit de blaar en je eindigt met een pleister op de blaar.
* Wrijving kun je verminderen door je voeten op gevoelige plaatsen in te poederen met talkpoeder.
* Zorg ook voor droge voeten vooraleer je je loopschoenen aantrekt.
Eelt
Eelt vormt zich bij lopers typisch op de hiel, onder de bal van de voet en aan de zijkant van de grote teen. Op die plaatsen kunnen door de wrijving op de koop toe ook blaren ontstaan. Zo pak je eelt aan:
* Eelt verwijder je best wanneer je voeten droog zijn. Je kunt een puimsteen of eeltvijl gebruiken.
* Let op: verwijder niet té enthousiast al je eelt in één keer want het heeft een beschermende functie!
* Nadien kun je je voeten insmeren met hydraterende voetcrème, wat extra verzorging kan geen kwaad!
Blauwe nagels
Blauwe nagels zijn meestal te wijten aan te kleine loopschoenen of te lange teennagels. Doordat je met je tenen steeds tegen de neus van je schoon ‘stoot’, ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel, die vervolgens blauw wordt. Hoe ga je om met blauwe nagels?
* Normaal gezien is een speciale behandeling niet nodig. De blauwe nagel valt na een tijdje (vaak een paar maanden) vanzelf uit. Op dat moment heeft zich al een nieuwe nagel gevormd onder de oude. Even geduld hebben is de boodschap!
* Vrouwen kunnen blauwe nagels ‘maskeren’ door hun teennagels te lakken met blauwe of zwarte nagellak. Niks belemmert mannen uiteraard om dit ook te doen…
* Als je toch hinder ondervindt van je blauwe teennagel, kan de huisarts er een gaatje in boren om de druk te verminderen, en dus ook de pijn.
* Preventieve tip: knip je teennagels regelmatig, idealiter 1 keer per week. Ze groeien sneller dan je denkt!
Voetschimmel
Voetschimmel zorgt voor een jeukende, pijnlijke huid tussen de tenen en/of op de voetzool. Het is besmettelijk dus als je soms in een fitnesscentrum traint én achteraf doucht, draag dan altijd teenslippers in de vochtige openbare ruimtes.
* Je kunt dit behandelen met een anti-voetschimmel crème.
* Zorg voor droge voeten, bijvoorbeeld door ze goed af te drogen na het lopen/douchen. Vochtigheid is een kweekvijver voor schimmels en bacteriën!
* Gebruik propere sokken elke keer je gaat lopen.
Een extra tip voor wie veel loopt en lief wil zijn voor zijn of haar voetjes: koop 2 paar loopschoenen. Zo kun je afwisselen en je voeten zullen je dankbaar zijn voor die variatie!