Vlaming Wannes Wylin breekt wereldrecord buddylopen

Wannes Wylin (48) uit Landegem verbeterde vorig weekend het wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen, en vestigde daarmee opnieuw de aandacht op inclusief lopen: mensen met en zonder beperking samen laten sporten.

Wannes vestigde de snelste tijd ooit gemeten over 100 kilometer en deed er 12 uur en 2 minuten over. Dat is een uur sneller dan het vorige wereldrecord.

Inclusieve sportbeleving

Hoewel Wannes nog twee andere wereldrecords wou breken (verste afstand rolstoelduwen in 24 uur en verste afstand rolstoelduwen non-stop), is hij niet teleurgesteld: “Ik ben zeer gelukkig als ik zie welke impact we met ons Triple Challenge Team opnieuw gemaakt hebben. Het was opnieuw een fantastische inclusieve sportbeleving en daar draait het om.”

Zaterdag om 10 uur aan de Watersportbaan begon Wannes aan zijn driedubbele wereldrecordpoging, samen met 13 buddy’s (zij die geduwd worden) en vele sympathisanten. Na 12 uur en 2 minuten verbeterde hij het wereldrecord 100 kilometer rolstoelduwen, exact 1 uur sneller dan het vorige wereldrecord. Helaas moest Wannes 10 kilometer later zijn andere twee gehoopte wereldrecords laten gaan. Zaterdagnacht kon Wannes geen voeding meer binnen houden, waardoor hij geen energie meer had. De organisatie heeft samen met Wannes beslist om de 24 uur wel uit te lopen, maar dan met Wannes zelf in de rolstoel.

Kippenvelmomenten

“Uiteraard ben ik teleurgesteld dat mijn maag niet mee wou in deze triple WR-challenge, maar voor dat eerste wereldrecord, de snelste 100 km rolstoelduwen, heb ik toch wel alles gegeven en daar ben ik dan ook in geslaagd met een tijd van 12:03:32 door SQMTime opgemeten”, blikt Wannes terug. “Daarna ging het snel bergaf door twee keer toe te moeten overgeven en zo volledig leeg te zijn. De combinatie van de drie wereldrecords, de weersomstandigheden en enkele tactische foutjes lagen mee aan de basis van de mislukte poging.”

Maar na die 100 km volgde er een heel mooie actie van het Triple Challenge Team: ‘Wij zetten door Wannes, jij gaat wat slapen en wij doen gewoon de 24 uren verder. En straks kom jij mee genieten in de buggy!’, klonk het vanuit het team. “Op deze manier hebben we de uitdaging toch volbracht, geen tweede en derde wereldrecord, maar wel een community die samen naar doelen toewerkt en rekening houdt met #iedereen!”

Ook Wannes zelf beleefde dus nog veel kippenvelmomenten: ‘Voortgeduwd worden door Nico, die een beperkt zicht heeft en voortgeduwd worden door Hilde, Marathon Woman, die ook al een wereldrecord op haar naam heeft staan, … En dat met een heel toffe sfeer rond de Watersportbaan in Gent en heel veel positieve feedback over het team. Dus ja, … Afzien in het begin en genieten op het einde! Eentje om nooit meer te vergeten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.