Hilde Dosogne breekt wereldrecord: 151 marathons in 151 dagen

‘Marathon Woman’ Hilde Dosogne liep op 30 mei haar 151ste opeenvolgende marathon. Daarmee brak ze het Guinness World Record marathon lopen bij de vrouwen.

Gisteren om 16u aan de Watersportbaan in Gent startte Hilde aan haar 151ste marathon. Samen met een groep andere lopers die haar een hart onder de riem wilden steken, kwam Hilde om 20u03 over de meet.

Het vorige record stond op naam van de Australische Erchana Murray-Barlett, die vorig jaar de teller op 150 zette. Met haar 151ste opeenvolgende marathon, heeft ‘Marathon Woman’ Hilde in 2024 al bijna 6450 kilometer gelopen … En ze is nog niet klaar met marathons lopen. De ultraloopster uit Lochristi wil namelijk élke dag van het jaar een marathon lopen, als eerste vrouw ooit. En aangezien 2024 een schrikkeljaar is, worden dat dus 366 marathons. “Ik ga dit wereldrecord toch vieren met een glas champagne”, aldus Hilde nadat ze gisteren de finish bereikte. “Eéntje maar, want morgen ga ik gewoon door.”

Haar aanvraag voor certificering door GWR zal aan het einde van haar indrukwekkende reeks worden ingediend, want ze is dus niet van plan snel te stoppen.

Een marathon per dag …

Hilde begon haar uitputtingsslag op 1 januari 2024. Sinds die dag heeft ze dagelijks een volledige marathon gelopen, ongeacht het weer of andere omstandigheden. Het is dankzij haar vastberadenheid, doorzetting en buitengewoon atletisch vermogen dat ze zo’n monumentale prestatie heeft kunnen neerzetten. Wat Hilde onderscheidt van andere vrouwen die hetzelfde record proberen te breken, is dat ze zo goed als al haar marathons aan een gemiddelde snelheid van meer dan 10 km/u liep, waardoor ze elke dag in net iets meer dan 4 uur finishte. Om dit in perspectief te plaatsen: de totale afstand die ze sinds 1 januari heeft afgelegd, komt overeen met een loop van Gent naar New Delhi (India); een afstand van ongeveer 6.450 km.

“Elke marathon is een uitdaging op zich. Maar dankzij de onvoorwaardelijke steun van mijn familie, vrienden en fans vind ik steeds weer de kracht om door te zetten. Een extra motivatie om het elke dag vol te houden is mijn diepe overtuiging van de noodzaak om borstkanker permanent onder de aandacht te houden, zodat er meer middelen worden vrijgemaakt voor het borstkankeronderzoek,” verklaart Hilde. “Mijn prestatie illustreert dat met de juiste mindset en ondersteuning veel mogelijk is. Mijn mantra, ‘Believe You Can’, helpt me daarbij om obstakels te overwinnen en mijn doelen te bereiken.”

Hilde en BIG against breast cancer – lopen met een missie

Hilde’s indrukwekkende reeks van 151 opeenvolgende marathons in evenveel dagen (en de teller loopt nog) is meer dan alleen een persoonlijke uitdaging. Het is ook een krachtig middel om meer bewustzijn te creëren en fondsen te werven voor BIG against breast cancer, ter ondersteuning van de academische studies die de Breast International Group (BIG) uitvoert. Momenteel heeft Hilde een mooi bedrag van € 18.000 opgehaald via haar MoveforBIG fundraiser. Iedereen kan haar steunen via deze link.

Ze voegt eraan toe: “Ik ben BIG against breast cancer beginnen steunen nadat ik diep geraakt was door het verhaal van Joëlle Thils, een vriendin en ultraloopster die in 2017 de Marathon des Sables voltooide. Na 14 jaar kankervrij te zijn geweest, keerde haar borstkanker terug en verspreidde zich naar haar hersenen. Ondanks de zware impact van de ziekte, is haar positiviteit onverwoestbaar. Joëlle belichaamt moed en veerkracht. Zij, en iedereen die door borstkanker wordt getroffen, zijn de redenen waarom ik BIG against breast cancer steun. Want onderzoek is van levensbelang.”

GWR feestweekend

De feestelijkheden ter ere van Hilde’s prestatie zullen doorgaan tot en met zondag 2 juni, aan de Topsporthal in Gent, Zuiderlaan 14. Het event biedt supporters en fans de gelegenheid om Hilde persoonlijk te feliciteren en haar inspirerende verhaal te horen.

Het volledige programma van het feestweekend kan je terugvinden op www.marathonwoman.be

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RunningBE (@running_be)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?