Door de herhaalde schokbelasting wordt de aanmaak van nieuw botweefsel gestimuleerd. En om die sterke botten te krijgen, hoef je overigens geen urenlange duurlopen hoeft te doen. Volgens onderzoek krijg je al met één minuut lopen per dag al resultaat.
Sterke botten, je leven lang
Tot ongeveer de leeftijd van 35 jaar maakt ons lichaam nieuwe osteocyten of botcellen aan. Heb je op jonge leeftijd regelmatig gesport (en een evenwichtig voedingspatroon gehad), dan heb je gemiddeld sterkere botten dan iemand die niet aan sport heeft gedaan. Vooral de botten in onze benen en heupen worden door een sport als lopen sterker en compacter. Na ons 30ste is het vooral zaak om de afbraak van botweefsel tegen te gaan. Gezien lopen voor een grotere botbelasting én een hogere botdichtheid zorgt, kan het helpen om deze afbraak te verminderen.
Meer nog: onderzoek bij ruim 2.500 vrouwen toonde aan dat zij die 1 à 2 minuten per dag lopen gemiddeld 4% sterkere botten hadden dan de vrouwen die niet actief waren. De botgezondheid van vrouwen die meer dan 2 minuten actief waren, was tot 6% beter.
Extra aandacht voor vrouwen
Vooral vrouwen krijgen vaker te maken met osteopenie (verminderde botdichtheid) of osteoporose (botontkalking). Ook hier heeft je eerdere levensstijl een impact: jonge vrouwen met een eetstoornis kunnen hierdoor te weinig botmassa hebben opgebouwd. Dit kan resulteren in een verminderde botdichtheid. Ook vrouwen in de overgang krijgen vaker te maken met osteoporose. Dit komt omdat vrouwen tijdens en na de overgang minder oestrogeen aanmaken, een essentieel hormoon om botafbraak te voorkomen. Maar liefst 1 op 3 vrouwen krijgt te maken met osteoporose. Bij mannen is dit 1 op de 5. Wil je je botten gezond houden? Trek dan je loopschoenen aan en nuttig de juiste voeding.