Lopen in het donker: zo haal je er het maximale uit  

Laat je niet neerhalen door de donkere dagen. Met deze tips blijf je als loper veilig en positief.

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de snooze-button nog een keer indrukken, wordt steeds verleidelijker. Net als velen, heb je het wellicht ook wat moeilijker om deze dagen uit bed te springen. Maar dat betekent niet dat je je sportieve doelen aan de kant wil schuiven. Deze zes tips kunnen helpen om toch je loopschoenen aan te trekken en je sportsessie zo aangenaam mogelijk te maken.

  1. Wees je bewust van SAD

Seasonal Affective Disorder, afgekort SAD, is een natuurlijke reactie van je lichaam aan de wisselende seizoenen. Een kleinere blootstelling aan zonlicht brengt je circadiaans ritme in de war en doet de aanmaak van serotonine en melatonine dalen, wat een negatieve impact heeft op je energiepeil en humeur. Als je je al een tijdje ‘slechter dan normaal’ voelt, kan het aangeraden zijn om je huisarts te bezoeken en te kijken naar mogelijke oplossingen.

  1. Maximaliseer je blootstelling aan zonlicht

Een veelvoorkomende remedie bij SAD is het gebruik van een daglichtlamp om je blootstelling aan licht na te bootsen. Lichttherapie is effectief en wordt vaak gebruikt door atleten in noordelijke klimaten om serotonine- en melatonineniveaus te reguleren. Als je dagplanning het toelaat doe je er ook goed aan om je trainingen overdag af te werken (bv. tijdens je lunch) om de blootstelling aan zonlicht te maximaliseren.

  1. Draag felle kleuren

Er zijn merken die zich specialiseren of zelf uitsluitend gericht zijn om de veiligheid van sporters in het donker te verhogen. Van lichtgevende vesten tot hoofdlampen, reflectieve kledij en lichtjes om aan je outfit te bevestigen. Deze gadgets en items zijn erg belangrijk om in te investeren, zeker als je in een stedelijk gebied woont en er veel verkeer is.

  1. Zoek een loopmaatje of loopgroep

Met het donkere weer, is het niet zo vreemd dat je eens geen zin hebt om te lopen. Een hoofdlamp opzetten op een koude avond kan dan net de stap teveel zijn en je ervan weerhouden om je loopschoenen aan te trekken. Daarom is het goed om een stok achter de deur te hebben. Als je met een vriend of loopgroep afspreekt voor een rustige duurloop of pittige intervalsessie, zal het al heel wat makkelijker zijn om de barre weersomstandigheden te trotseren.

  1. Varieer in je looproutes

Wanneer je je moe voelt, kan je je al snel in een sleur terechtkomen. Het kan dan helpen om af en toe eens van omgeving te veranderen. Dit kan betekenen dat je een nieuwe buurt gaat ontdekken of door je standaard rondje lichtjes aan te passen. Door af te wisselen in je routes, blijf je gemotiveerd en word je je ook bewuster van je omgeving. Nieuwe paden en routes verkennen, kan net de kleine verandering zijn die je nodig hebt.

  1. Omarm de loopband

Wanneer er sneeuw valt, er harde wind waait en de temperaturen bij het vriespunt aanleunen, hoef je niet altijd de moedige loper te zijn. Lopen op een loopband is altijd een waardige optie. Zie de loopband niet per se als een zware, uitputtende taak, maar pas je mindset aan en beschouw de looopband niet als je vijand. Veel sporters combineren hun ‘tv-tijd’ met hun training op de loopband of crosstrainer. Op deze manier wordt de loopband een beloning en een effectieve timemanagement tool. Win-win toch?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?