3 voordelen van trainingen op de loopband

Jazeker, ook wij vinden dat je zo veel mogelijk buiten moet lopen. Maar soms komt een training op de loopband nu eenmaal beter uit. En dat heeft zo zijn voordelen.
Intervaltraining

Net als bij het trainen op een atletiekpiste kan je bij een intervaltraining op de loopband zware inspanningen afwisselen met recuperatieperiodes. Let eerder op de geleverde inspanningen dan op de afstand (om preciezer te trainen) en blijf geconcentreerd wanneer de loopbandsnelheid verandert

Het voordeel van de loopband: een constante snelheid aanhouden. Zo blijft de training als geheel in balans.

Begin van de sessie

Of je nu een 10 km voorbereidt, een halve of een hele marathon, het is belangrijk dat je weet wat je richtsnelheid is waarmee je de vooropgestelde eindtijd kan halen. Op de loopband zijn er geen tempoverschillen dus kan je kwalitatief hoogstaand trainen.

Het voordeel van de loopband: je levert een gelijkmatige inspanning, omdat er geen enkele storende factor van buitenaf is (kruispunt, rond punt…) en de hellingsgraad van het terrein altijd dezelfde blijft.

Intervaltraining bergop

Het voordeel van de loopband is dat je een gelijkmatige inspanning kan leveren op een onveranderlijke helling. Let wel op dat je de hellingsgraad niet overdrijft. Ga niet boven de 6%. Je kan beter de duur van de inspanning verlengen of je inspanning een aantal keer herhalen dan een te steile helling op te lopen.

Het voordeel van de loopband: in tegenstelling tot bij een looptocht in de natuur vermijd je met de loopband dalende stroken, die altijd belastend zijn voor je pezen en je quadriceps. Zet de loopband in vlakke stand tijdens je herstelperiode.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?