Lampjes, reflectie & andere tips om veilig in het donker te lopen

In de herfst- en wintermaanden zal je je trainingen regelmatig in het donker moeten afwerken. Het wordt daarom weer tijd om goed na te denken over zichtbaarheid en veiligheid tijdens het lopen. Waar moet je aan denken?

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Dit betekent niet alleen dat de korte broek weer ingewisseld moet worden voor een lange tight. Ook een goede zichtbaarheid wordt weer extra belangrijk. Hardlopers beseffen soms nog te weinig hoe slecht ze voor ander verkeer te zien zijn tijdens het lopen.

Reflecterende kleding

Goede zichtbaarheid begint bij je outfit. Het dragen van lichte kleding is niet voldoende. Automobilisten zien je dan pas vanaf iets meer dan 50 meter. Dat is vaak te laat om nog goed te kunnen reageren. Met reflecterende kleding kun je je zichtbaarheid bijna verdrievoudigen.

Er zijn een aantal opties om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent. De meeste loopkledij is vaak al voorzien van reflecterende strips, maar dit zijn vaak kleine strips. Sommige merken bieden daarom ook speciale kleding aan om zichtbaarder te zijn in het donker. Deze kleding is voorzien van extra reflectie en meestal vervaardigd in een felle kleur, zoals fluogeel. Er zijn zelfs jasjes die gemaakt zijn van een stof die volledig reflecteert.

Een ander alternatief voor deze speciale kledij is een reflecterend hesje: het is goedkoper en eenvoudig aan te trekken over je kleding. Deze hesjes zijn ook meestal uitgevoerd in felle kleuren en voorzien van reflecterende strips. Er zijn zelfs hesjes die voorzien zijn van kleine ledlampjes.

Lampjes

Een lampje is zeker een goed idee voor extra zichtbaarheid. Je kunt kiezen voor een hesje dat voorzien is van lampjes, maar je kunt ze ook los kopen. Een eenvoudige en goedkope optie is de armband die je om je bovenarm kunt doen.

De bovengenoemde lampjes zijn bedoeld om je extra zichtbaar te maken voor je medeweggebruikers. Er zijn ook lampen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat jij zelf beter ziet. Dit zijn meestal lampen die je op je hoofd of op je borst plaatst. Wees hier echter voorzichtig mee. Als je in het buitengebied loopt waar weinig verlichting is, dan zijn ze zeker aan te raden. Loop je in de stad, dan is een lamp niet per se noodzakelijk. Voor tegenliggers op een goed verlichte baan kan een hoofd- of borstlamp minder aangenaam en verblindend zijn.

Veiligheidstips

Naast het gebruik van verlichting en reflectie zijn er ook nog een aantal andere zaken waar je aan kan denken om veilig op pad te gaan. We hebben tien tips voor je op een rijtje gezet.

  1. verlichte route

Kies zoveel mogelijk voor goed verlichte routes.

  1. gescheiden verkeer

Kies in het donker zoveel mogelijk voor routes waar de verschillende verkeerssoorten van elkaar gescheiden zijn. Vermijd plekken waar je op het fietspad of op de weg moet lopen.

  1. verkeer tegemoet

Als je geen mogelijkheid hebt om op een voetpad te lopen, zorg ervoor dat je dan altijd aan de kant van het tegemoetkomende verkeer loopt. Je ziet dan in ieder geval zelf welk verkeer er op je af komt.

  1. bewegende delen

Bevestig reflecterende elementen of lampjes zoveel mogelijk op de meest bewegende delen van je lichaam. Door het accentueren van je voeten en armen zien andere weggebruikers nog scherper welke beweging je maakt en waar je naartoe gaat. Ze kunnen daardoor nog beter anticiperen op jou.

  1. muziek

Laat je muziek thuis. Je zicht is beperkt in het donker, zorg ervoor dat je niet ook nog je gehoor uitschakelt. Als het overige verkeer jou niet goed ziet, zorg er dan voor dat je zelf zo alert mogelijk bent.

  1. loop samen

Als groep ben je beter zichtbaar dan wanneer je in je eentje loopt. En, in het geval dat er iets mocht gebeuren, is er iemand in de buurt die hulp kan inschakelen.

  1. wees alert

Ook al hou je je aan de verkeersregels, je bent beter altijd alert. Nader je een zebrapad, steek dan niet zomaar over. Je loopt altijd het risico dat een andere weggebruiker je over het hoofd ziet.

  1. bewustwording

Veel lopers beseffen eigenlijk niet hoe slecht ze zichtbaar zijn voor hun medeweggebruikers. Kijk daarom eens door de bril van andere weggebruikers. Zit je in de auto of op de fiets, probeer dan eens te letten op andere lopers. Je zult merken dat je minder goed zichtbaar dan je denkt.

  1. telefoon

Neem een telefoon mee als je gaat lopen, zodat je bij nood snel hulp kunt inschakelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?