Loopevents nieuws

Nationaal Park Marathon Maasmechelen trakteert deelnemers op kleine wereldreis

In het weekend van 24 en 25 februari kan je tijdens de Nationaal Park Marathon Maasmechelen de mooiste 42,195 km van België lopen. Dwars door een uniek stukje natuur: van Scandinavië over Afrika tot in Canada. Inschrijven kan vanaf nu.
Na de spraakmakende winnaars en verbluffende records van afgelopen jaren krijgt de 43ste NN Marathon Rotterdam op zondag 14 april 2024 wellicht nog meer historische glans, onder het motto ‘Be Part of History’. Binnenkort volgen daarover de bijzondere details. De inschrijvingen voor alle onderdelen van #demooiste zijn sinds woensdag geopend. Wees er snel bij, want de startbewijzen zullen sneller dan ooit uitverkocht zijn.
Op zondag 1 oktober wordt Brussel overgeleverd aan de lopers. De Europese hoofdstad verwelkomt voor de 18e editie van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon meer dan 100 nationaliteiten. Zij zullen zich op hun sportieve hoogdag de ogen uitkijken: het vernieuwde parcours heeft heel wat indrukwekkende landmarks in petto.
De 18e editie van de legendarische DYNAFIT Transalpine Run zit erop. Deze bijzondere etappewedstrijd doorkruist de Alpen in zeven etappes door drie landen via ruige, veeleisende maar vooral adembenemende trails . Onze redacteur verscheen op 9 september aan de start en bereikte zeven dagen, ruim 220 km en 13.000 hoogtemeters later de finish in het Italiaanse Prato allo Stelvio. Al kwam het avontuur na 2 dagen bijna abrupt tot een einde …
Op zondag 3 december sluit de CM Urban Walk Series de jaargang 2023 in stijl af met een nieuwe ontdekkingstocht dwars door de Gentse binnenstad. De CM Urban Walk Gent kan alvast een eerste locatie uit de doeken doen: de indrukwekkende Koninklijke Opera die voor het eerst zijn deuren open stelt. Inschrijven is mogelijk vanaf woensdag 20 september.
Eerst en vooral: er is natuurlijk niet zoiets als een ‘goede’ tijd op de halve marathon, tenzij je misschien een professioneel atleet bent. Voor recreatieve lopers is elke wedstrijd een persoonlijke prestatie en heeft elke loper persoonlijke redenen die hem/haar naar de startlijn brengen. Toch zijn velen benieuwd naar het antwoord op de vraag: wat is een goede halvemarathontijd?
Op zondag 19 november vindt de tiende editie van de Liantis Urban Trail Antwerp plaats. De deelnemers doorkruisen op een 7 of 12 km lang parcours opnieuw de stad en lopen langs of dwars door een aantal historische of markante gebouwen. Dit jaar staan het PIVA en het Wezenbergbad al zeker op het programma. Voor de tiende verjaardag worden meer dan ooit locaties aangedaan waar nog nooit eerder door gelopen werd. Meer locaties worden binnenkort onthuld. Inschrijven voor de Liantis Urban Trail Antwerp 2023 kan vanaf nu.
De Athora Great Bruges Marathon is op zondag 15 oktober toe aan zijn zesde editie. Terwijl het parcours de vorige keren steevast richting Zeebrugge en de Noordzee trok, krijgen de deelnemers dit jaar een vernieuwde omloop in en rond het historische stadscentrum voorgeschoteld. Voor RunningBE magazine trokken we al fietsend op verkenning met Lieven Verstraete, Bruggeling in hart en nieren en presentator van De Zevende Dag, en zijn zoon, trailrunner en loopcoach Kaz Verstraete. 
Meer dan 3500 wandelaars hebben zich ingeschreven om op zondag 17 september tijdens de eerste editie van de CM Urban Walk Lier een sportieve en culturele ontdekkingstocht te maken in het autovrije centrum van de Pallieterstad. Een overdonderend succes! Inschrijven voor deze unieke 10 km lange wandeling langs en dwars door bijzondere gebouwen en locaties kan nog tot en met zaterdag. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij.
Al tien jaar lang leert Evy Gruyaert haar volk lopen. Als coach en stem van de Start 2 Run-app heeft ze maar liefst 2,3 miljoen mensen op weg gezet naar hun eerste 5 km. Op tien jaar tijd hebben alle appgebruikers samen 50 miljoen kilometer gelopen! Reden voor een feestje op 8 oktober op ENGIE Dwars door Hasselt.
Op zondag 10 september vindt in Thor Park in Genk de achtste editie van de AA Drink Spartacus Thor plaats. Nieuw dit jaar op het programma van deze beroemde obstacle run is de 100 meter sprint i.s.m. de Belgian Obstacle Course Racing Association, die bovendien als Belgisch kampioenschap geldt. Daarnaast worden er naar goede gewoonte ook parcoursen van 3, 5 en 10 km uitgetekend. Van de 30 hindernissen zijn er dit jaar 10 gloednieuwe. Inschrijven kan nog tot en met zaterdag. Het wordt mooi weer, er zijn veel “waterhindernissen”, ideaal voor late beslissers.
Na een uitstapje naar Prosperpolder en Grenspark Groot Saeftinghe vorig jaar keert de Havenland Run & Walk dit jaar terug naar Kallo. Zondag 12 november is de dag waarop lopers en wandelaars vanuit dit stemmige Waaslandse dorp de prachtige natuur in en rond de Antwerpse haven kunnen ontdekken. Online inschrijven voor de zesde editie van de Havenland Run & Walk kan vanaf nu.
Op zondag 24 september vindt de 17de editie van ENGIE Dwars door Mechelen plaats. Mechelen heeft in al die jaren een metamorfose ondergaan en dus was het hoog tijd voor een nagelnieuw parcours waarin die stadsvernieuwing duidelijk tot uiting komt. Zo zullen de deelnemers dit jaar voor het eerst door de Margaretatunnel, de tunnel onder de Tangent, lopen. Finishen doen de lopers van ENGIE Dwars door Mechelen traditiegetrouw wel nog altijd op de prachtige Grote Markt, in de schaduw van de imposante Sint-Romboutstoren. Het stadsbestuur en Golazo willen op die manier de stad teruggeven aan de sporter.
Op zondag 22 oktober vindt de zevende editie van de Liantis Urban Trail Gent plaats. De organisatie heeft alvast een primeur in petto: voor het eerst kunnen de deelnemers door de Koninklijke Opera van Gent lopen. Start en finish vinden – ook voor het eerst - dan weer plaats in een ander iconisch gebouw: de Floraliënhal.
De Amerikaanse ultraloopster wordt de eerste loopster ooit die Western States 100, Hardrock 100 en UTMB® wint in hetzelfde kalenderjaar. Meer nog: het is haar derde 100-mijloverwinning in amper 70 dagen.