Loopevents nieuws

Strava toont aan: vrouwelijke lopers zijn slimmere lopers

De data van Strava geven inzicht in de trainingsvoorbereiding en wedstrijddag van de deelnemers aan de New York City Marathon. Daaruit blijkt dat vrouwen succesvoller waren in het behalen van hun wedstrijddoelen dan mannen.
Op zondag 17 december vindt de derde editie van de Keytrade Bank Mijnentocht plaats. Dit loop- en wandelevenement combineert de prachtige natuur en het rijke industrieel erfgoed van mijngemeentes Heusden-Zolder en Beringen. Bijna 2500 sportievelingen hebben zich al ingeschreven. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag, maar zondag ter plaatse inschrijven kan ook nog.
Op zondag 5 mei 2024 staat dé Belgische belevingsmarathon bij uitstek op het programma. In de Great Breweries Marathon kan je een sportieve topprestatie combineren met een uitgelezen bierdegustatie. De inschrijvingen voor de zevende editie zijn vandaag geopend.
Ricardo Rosado liet een vijfde plaats in de marathon van Malaga en het daarbij horende prijzengeld schieten omdat hij het belangrijker vond om een zwijmelende Keniaanse collega over de meet te helpen. De Spaanse toploper oogstte enorm veel lof voor zijn sportiviteit.
In het Park van Laken vinden zondag de SPAR European Cross Country Championships plaats. Atleten uit 38 landen komen naar Brussel om op dit EK veldlopen te strijden voor de medailles. België staat met een 40-koppige delegatie aan de start, met Isaac Kimeli als grootste medaillekandidaat. Duizenden toeschouwers zullen zondag de beste atleten van Europa komen aanmoedigen. Momenteel zijn al meer dan 3000 tickets de deur uit. Online tickets kopen kan nog tot op de eventdag zelf. Ook ter plaatse aan de kassa kan je zondag nog tickets aanschaffen.
Met een nocturne in Mechelen wordt zaterdag de Liantis Urban Trail Series 2023 afgesloten. 3000 lopers hebben zich ingeschreven voor een tocht die hen langs en dwars door historische, bijzondere en verrassende gebouwen en locaties zal leiden. De passage door het Stadhuis is een klassieker, leuke nieuwkomers zijn onder andere het Speelgoedmuseum en Campus De Vest van Thomas More.
Op zondag 21 april 2024 vindt de 38ste editie van de Baloise Antwerp 10 Miles plaats. Inschrijven voor het grootste loopfeest van het land kan vanaf vrijdag 8 december om 8u30.
Het parcours van de volgende editie van de Sofico Gent Marathon, op zondag 24 maart 2024, zal er helemaal anders uitzien dan dit jaar. De grootste marathon van het land pakt uit met een volledig vernieuwde omloop op basis van twee pijlers: meer passages door het historische stadscentrum van Gent en een extra focus op loopcomfort. Voor het eerst worden er meer dan 15.000 deelnemers verwacht.
RunningBE-columnist en VRT-sportanker Ruben Van Gucht nam ons de voorbije maanden mee in zijn marathonvoorbereiding op de Valencia Marathon. Zondag 3 december was het uiteindelijk zover en volbracht hij de 42,195 km met glans. In zijn laatste column van deze marathonreeks blikt hij terug op een geweldige dag én chrono.
Tijdens de 24-Hour World Championships op 2 december in het Chinese Taptei verbeterde Miho Nakata het wereldrecord bij de vrouwen met 246 meter. De Japanse liep op 24 uur tijd in totaal 270,363 km.
Op zaterdag 11 mei vindt de vijfde editie van de AG Belgian Coast Walk plaats. Deelnemers kunnen kiezen uit een wandeling van 80, 42, 25 of 10 km langs de Belgische kust, met uiteraard passages over het Noordzeestrand, maar ook door duinen en bossen, over dijken en dwars door havengebied. Dit jaar gingen ruim 5500 wandelaars de uitdaging aan. Online inschrijven voor de editie van 2024 kan vanaf vrijdag 1 december om 14u.
Op zondag 3 december vindt de derde editie van de CM Urban Walk Gent plaats. Meer dan 3700 deelnemers zullen langs en dwars door locaties en gebouwen wandelen die op een doordeweekse dag zelden of niet toegankelijk zijn voor het brede publiek. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag.
Hoewel sportanker Ruben Van Gucht in 2021 gezworen had dat het zijn ‘laatste’ was, staat hij aanstaande zondag dan toch nog eens aan de start van een marathon. Klaar om voor een 15de keer de mythische afstand te overbruggen. De voorbije maanden kon je verschillende artikels lezen op onze website over zijn voorbereiding op zijn grote najaarsdoel: de marathon van Valencia. In zijn laatste column voor de wedstrijd geeft hij een update over hoe hij de laatste dagen toeleeft naar de 42,195 km.
Op zondag 28 januari vindt de derde editie van de Baloise Antwerp Park Miles plaats. De deelnemers lopen door enkele prachtige parken aan de oostkant van de stad en kunnen kiezen tussen 5, 10 of 20 km. Het hoogtepunt voor veel lopers wordt ongetwijfeld opnieuw de passage door het Bosuilstadion. Nieuw op het parcours in 2024 is Fort 2 in Wommelgem. De inschrijvingen openen vrijdag om 11u.
De Brussels Nature Run & Walk heeft een nieuw plekje op de loop- en wandelkalender gevonden en verhuist van april naar januari. Op zondag 21 januari vindt de vierde editie plaats en dat op een gloednieuw parcours.