Twee Belgen gestart in zwaarste loopwedstrijd ter wereld

Karel Sabbe en Thomas Van Woensel tekenen present op de zwaarste loopwedstrijd ter wereld: de legendarische Barkley Marathons. Op 35 jaar hebben slechts 15 lopers de finish gehaald.

Om precies 14:54 dinsdagmiddag blies organisator Laz Lake op zijn schelphoorn, het signaal om aan te geven dat de Barkley Marathons binnen 1 uur zouden starten. De race vindt plaats in Frozen Head State Park in Tennessee en wordt beschouwd als de zwaarste ultraloop ter wereld. Slechts een 40-tal lopers krijgen 60 uur de tijd om 5 lussen van 32 kilometer te overbruggen. En dit op een genadeloos terrein met zo’n 18.000 hoogtemeters en op een niet afgebakend parcours. De deelnemers zijn enkel aangewezen op hun orientatietalent én – vooral – op zichzelf.

Sinds 2017, toen de Brit John Kelly won, zijn er geen nieuwe finishers op de erelijst van de Barkley Marathon bijgekomen. En of dat dit jaar zal veranderen, is nog maar de vraag. Er zijn wel enkele bekende namen gestart, waaronder John Kelly zelf, drievoudig finisher Jared Campbell (2012, 2014 en 2016) en onze landgenoot Karel Sabbe. Vorig jaar was Sabbe nog bij de laatste twee, maar moest hij noodgedwongen opgeven tijdens zijn vierde ronde. Sabbe was beginnen te hallucineren en verzeilde in het holst van de nach in een dorpje waar inwoners hem omschreven als ‘vrouw verklede indiaan’. Uiteindelijk bracht de lokale sheriff Sabbe terug naar de finishzone in het Frozen Head State Park. (Meer over dit verhaal lees je in dit artikel). Het is nu de derde keer dat Sabbe deelneemt. Voor onze andere landgenoot, Thomas Van Woensel, wordt het zijn eerste deelname.

De twee Belgen zijn alleszins niet de minsten: Karel Sabbe is een van de beste ultralopers ter wereld en heeft verschillende FKT’s op zijn naam staan. Ook Van Woensel zette al enkele straffe prestaties neer: hij finishte succesvol de Marathon des Sables en liep in zes dagen 560 km dwars door België.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karel Sabbe (@karelsabbe)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?