Het advies luidt om 150 tot 300 minuten per week aan een matige intensiteit of minstens 75 tot 150 minuten per week aan een hoge intensiteit te bewegen. Vooral tijdsgebrek (67,8 procent) vormt een grote belemmering om die doelstelling te halen.
Volgens de Preventiebarometer wordt deze aanbeveling vooral minder vaak gehaald door vrouwen, personen tussen 35 en 54 jaar, 75-plussers, laagopgeleiden en personen die moeilijk financieel rondkomen.
Er is wel positief nieuws: 6 op de 10 mensen hebben recent geprobeerd om meer te bewegen en meer dan 7 op de 10 wil dat in de toekomst doen.
Te lang rusten of zitten
Ook het zitgedrag van de Vlamingen is een aandachtspunt dat uit het rapport blijkt: een volwassen Vlaming zit gemiddeld 6,1 uur per dag (bij de laatste nationale gezondheidsenquête lag het gemiddelde nog op 5,6 uur per dag). Bovendien is ook minder dan een op de drie volwassenen op de hoogte van de aanbeveling om elk half uur even recht te staan en te bewegen om het zitpatroon te doorbreken.
Sciensano-onderzoekster Elise Braekman: “De Preventiebarometer levert heel wat interessante inzichten op om hier iets aan te doen. Zo stelden we vast dat personen die hun omgeving als meer uitnodigend ervaren om te bewegen, door bijvoorbeeld goed onderhouden fiets- en wandelpaden, de aanwezigheid van winkels en groene ruimte op wandelafstand en geen gevaar door verkeer of criminaliteit, er vaker in slagen om voldoende te bewegen.”
Ongezonde eetgewoonten
Ook wijst de Preventiebarometer op ongezond eetgedrag bij een deel van de Vlaamse bevolking. Iets minder dan de helft (48,4 procent) eet dagelijks fruit, 67,6 procent eet dagelijks groenten. Ook drinkt 15,1 procent van de volwassen Vlamingen dagelijks gesuikerde frisdrank, 26,9 procent eet dagelijks zoete of zoute snacks. De helft van de volwassen Vlaamse bevolking blijkt dan ook te zwaar: 34,3 procent heeft overgewicht en 16,4 procent heeft obesitas.
Wat is de Preventiebarometer?
De Preventiebarometer is een enquête die tussen 14 februari en 7 oktober 2022 online of schriftelijk werd ingevuld door een steekproef van 4.011 inwoners van Vlaanderen van minstens 18 jaar. De vragenlijst focuste op levensstijl en factoren gelinkt aan levensstijl, zoals intenties om bepaalde gewoontes te veranderen en kennis over de gezondheidsrisico’s van ongezond gedrag. De studie werd uitgevoerd in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.