5 ontbijtideeën voor lopers

Wat kan je eten voor je training? En hoeveel tijd moet je rekenen tussen je ontbijt en je loopsessie?

Voor een looptraining of andere ochtendsportsessie is het belangrijk om te ontbijten om je lichaam van energie te voorzien en glycogeenvoorraden aan te vullen. Onderzoek heeft aangetoond dat door het eten van makkelijk verteerbare koolhydraten sporters de inspanning langer volhouden. Zo zou het punt van vermoeidheid worden uitgesteld en de inspanning als minder zwaar worden waargenomen.

Timing

De vuistregel luidt om een koolhydraatrijke snack/maaltijd zo’n 1 tot 4 uur voor je loopsessie te eten en kies je voor voeding met een laag vet-, vezel- en eiwitgehalte, omdat deze de spijsvertering kunnen vertragen en zo maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Net als bij vele andere zaken, is voeding voor/tijdens en na het sporten vaak een proces van ‘trial and error’ om te zien wat voor jou persoonlijk het beste werkt.

5 ontbijtideeën

Maar als je wat nood hebt aan inspiratie, geven we je hieronder alvast vijf makkelijke en lekkere sportieve ontbijtideeën.

  1. Havermoutpap

Het is al jaren de favoriet van menig sporter. Haver is gezond, verzadigend en rijk aan koolhydraten, wat het ideaal maakt om vóór je sportsessie te nuttigen. Voor een snelle energieboost kan je er een vorm van snelle suikers doorheen roeren, zoals honing of gedroogde vruchten. Werk je havermoutpap af met enkele stukjes banaan voor extra vitamines en energie. Je kan je havermoutpap ook al de dag voordien maken. Probeer eens dit recept voor heerlijke overnight oats.

  1. Bagels

Bagels zijn vaak een praktische en snelle ontbijtkeuze bij sporters, omdat ze rijk zijn aan koolhydraten (nodig om je glycogeenvoorraad aan te vullen), erg makkelijk te verteren zijn en je ze eenvoudig kan meenemen voor onderweg.

  1. Muesli en granola

Muesli is geschikt voor als je een langere training gepland hebt. De granen en vruchten geven geleidelijk energie vrij, waardoor je langer energie krijgt van je ochtendmaal. Idealiter maak je je eigen mueslimix of granola. De granen zorgen ervoor dat je gedurende de hele ochtend energie hebt en de ingebakken vruchten en/of honing zorgen voor een snelle energieboost. Hier vind je een receptje voor granola om mee aan de slag te gaan.

  1. Bananenbrood & cake

Je eigen baksels maken zijn een veel gezondere keuze dan de gesuikerde muffin die je ergens onderweg of voorverpakt koopt. Maak bijvoorbeeld je eigen bananenbrood, dat zowel snelle als trage koolhydraten bevat. Ook verse muffins zijn een goed idee: gebruik volkoren bloem en voeg wat fruit toe, zoals blauwe bessen, banaan of rabarber.

  1. Pannenkoeken

Ook pannenkoeken kunnen een snelle én gezonde ontbijtkeuze zijn voor lopers. Vervang de geraffineerde witte bloem door boekweitmeel om er een voedzamere maaltijd van te maken. Je kan de mix de avond ervoor al maken. De bereiding is supersimpel: meng 100 g bloem, 300 ml (plantaardige) melk, 2 eieren en 1 tl zonnebloem- of kokosolie, en zet in de koelkast. Bak je pannenkoekjes de volgende ochtend en eet ze met blauwe bessen en stukjes banaan.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.