Honger voordat je gaat slapen? Deze avondsnacks zijn slimme keuzes

Het hongergevoel dat je ’s avonds doet ‘snakken’ naar een snack: wie kent het niét? Het is niet verstandig om te gaan slapen met een hongergevoel, want dat kan je nachtrust verstoren. Net als te veel eten voordat je gaat slapen. Wat kan je dan best eten?

’s Nachts werkt je metabolisme trager en is het niet slim om een zware maaltijd kort voor het slapengaan te nuttigen. Idealiter eet je uiterlijk 3 uur voor je gaat slapen. Anderzijds is het ook niet goed om naar bed te gaan met een lege maag. Je riskeert dan dat je je ’s morgens overeet. En het kan spijsverteringsstoornissen opleveren, waardoor je slechter slaapt. Door te kiezen voor de gulden middenweg (een lichte en voedzame laatavondsnack) voorkom je dat je kilo’s bijkomt en je nachtrust verstoord wordt. Het kan zelfs je slaap bevorderen. Eet deze snack 30 minuten (of vroeger) voor je naar bed gaat, om je maag nog voldoende rust te gunnen.

5x gezond
  1. Warme melk met kaneel: melk – warm of koud – is rijk aan calcium, dat ontspant. Het bevat ook tryptofaan, een aminozuur waardoor het lichaam de hormonen serotonine en melatonine aanmaakt. Dit veroorzaakt rust en slaperigheid. Warme melk bevat ook het slaaphormoon melatonine. Voor een gezond gewicht kies je halfvolle, magere of plantaardige sojamelk. Voeg een halve theelepel kaneel toe aan een kop warme melk om je spijsvertering te bevorderen. Je kan de kaneel ook vervangen door gember, wat iets pittiger van smaak is.
  2. Banaan met walnoten: bananen zijn rijk aan magnesium, wat helpt om je spieren gemakkelijker te ontspannen. Gevolg? Je slaapt een pak vlotter in. Bananen bevatten ook tryptofaan, wat de slaap extra bevordert. Prak een rijpe banaan en bestrooi ze met 1 eetlepel gehakte walnoten, want ook deze bevatten tryptofaan! Geen walnoten in huis? Amandelen zijn ook prima, die zijn rijk aan magnesium.
  3. Yoghurt met fruit: yoghurt is een populaire, gezonde avondsnack. Logisch: het is mager en eiwitrijk, waardoor het je spierherstel ’s nachts bevordert. Het is ook goed voor de darmflora. Eet het puur of voeg voor een ‘extra touch’ wat fruit toe. Fruit bevat trage, natuurlijke suikers, wat geen kwaad kan voor je naar bed gaat. Pas wel op met geraffineerde, toegevoegde suikers. Die geven ‘snelle’ energie en moet je vermijden voor je gaat slapen. Tip: kersen zijn het ideale ‘slaapfruit’. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature melatonine (slaaphormoon) bevatten. Dit wordt vaak toegevoegd aan slaapmiddelen. De serotonine in kiwi’s kan ook je slaapkwaliteit bevorderen. Je kan ook wat muesli/granola toevoegen aan je yoghurt, op voorwaarde dat je voor suikervrije varianten kiest. Of nog beter: pure havermout. Koolhydraten voor het slapengaan kunnen zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
  4. Een handvol noten: ook noten zijn een prima avondsnack. Ze bevatten gezonde vetten, eiwitten en vezels. Bovendien smaken ze overheerlijk en … je hebt er geen werk aan! Pas wel op: noten zijn calorierijk, dus hou het bij een handvol (30 à 50 g).
  5. Rauwe groenten: ook rauwe groentjes zijn een slimme keuze voor een avondsnack. Ze bevatten weinig calorieën en zitten boordevol vitamines en vezels, wat je spijsvertering bevordert. Denk aan stukjes wortel of komkommer, tomaten, radijzen en sojabonen, eventueel vergezeld van hummus (tryptofaan) of een yoghurtdip om het wat pittiger te maken. Groentjes saai? Varieer volop met kleuren! Eten dat er mooi uitziet, smaakt lekkerder. Zo geniet je volop van je avondsnack.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?