‘Gezond zijn’: wat betekent dat?

Hoewel we de term ‘gezondheid’ frequent in de mond nemen en we het woord minstens wel een keer per dag te horen of lezen krijgen in de krant of op het nieuws, is het een veelzijdig begrip dat niet overal dezelfde betekenis heeft. Rijst de vraag: wat betekent het nu eigenlijk om écht ‘gezond’ te zijn?

Experts zien grote problemen bij de ideaalbeelden die we online te zien krijgen van fitnessmodellen, bodybuilders of zogenaamde health influencers. De media, en met name sociale media, spelen een enorm grote rol in het bepalen van gedragspatronen die mensen belangrijk achten om een bepaald doel te bereiken. Maar omdat deze gedragingen vooral focussen op fysieke looks (uiterlijk), worden ze gelinkt aan negatieve psychologische effecten en een slechtere fysieke gezondheid.

Influencers hebben zeker niet altijd ongelijk: zaken als gezonde voeding, dagelijkse lichaamsbeweging en andere aspecten van je levensstijl, zoals niet-roken en voldoende slapen, zijn erg belangrijk om gezond te zijn. Maar hoeveel groenten je dagelijks eet is niet het enige dat telt voor je algemene gezondheid. Een gezonde levensstijl omvat dan ook veel meer aspecten dan wat je te zien krijgt op sociale media en het vereist een goede balans om die te onderhouden. Recent onderzoek, gepubliceerd in The British Medical Journal, vatte het mooi samen: je kan een slecht voedingspatroon niet compenseren door te sporten, en er bestaat geen enkele sapkuur die je sedentaire levensstijl kan goedmaken.

Je hoeft nu ook niet alles meteen drastisch om te gooien. Studies tonen aan dat door het maken van kleine aanpassingen, stap voor stap en beetje bij beetje, je gewoontes kan creëren die houdbaar zijn op de lange termijn. Hieronder geven we alvast enkele aspecten mee van een gezonde levensstijl.

VOEDING

In de huidige ‘dieetcultuur’ van gewicht verliezen, is het makkelijk om je algemeen, evenwichtig voedingspatroon uit het oog te verliezen. Hoewel te veel zout, suiker en verzadigde vetten het risico op hartziekten, diabetes en beroertes vergroot, zijn dit niet de enige zaken die je tot een minimum zou moeten beperken. Ervoor zorgen dat je voldoende kwalitatieve producten binnenkrijgt, is essentieel voor je gezondheid. Enkele (wetenschappelijk bewezen) voorbeelden waarom voeding zo belangrijk is voor je gezondheid:

  • Een tekort aan voedingsstoffen zoals magnesium, calcium en vitamines A, C, D, E en K wordt gelinkt aan slaapproblemen.
  • Een eiwittekort kan een vertraagde stofwisseling en gewichtstoename in de hand werken.
  • Gezonde vetten zijn essentieel om je te beschermen tegen hartziektes en nodig om je energieniveau op peil te houden.
  • Gezonde diëten, zoals het mediterraan dieet, worden gelinkt aan een kleiner risico op depressieve klachten.
BEWEGING

Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet enkel en alleen om je gewicht op peil te houden. Het verkleint het risico op chronische ziektes, helpt sterke botten en gewrichten te behouden en draagt bij aan een betere mentale gezondheid.Vaak horen we dezelfde redenen waarom mensen niet sporten – ‘ik heb geen tijd’, ‘ik ben moe’, enz. – maar je hoeft zeker geen uitgekiend, tijdsrovend trainingsregime te hebben om te genieten van de voordelen van lichaamsbeweging. Zo tonen studies aan dat:

  • … je door dagelijks tien minuten te wandelen je levensduur al kan verlengen.
  • … je door je hartslag dagelijks slechts twaalf minuten te verhogen je cardiovasculaire systeem kan beschermen.

Lees ook: met deze simpele test kan je je hartgezondheid nagaan.

ANDERE GEZONDSHEIDSFACTOREN

Naast voeding en beweging is ook voldoende slaap cruciaal voor je gezondheid. Hoewel een korte nacht af en toe niet erg is, kunnen gezondheidsproblemen wel de kop opsteken wanneer die korte nachten frequent plaatsvinden. Een slaaptekort kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem: je wordt vaker en sneller ziek en je loopt meer kans op het krijgen van ernstigere aandoeningen. Ook chronishe stress kan een groot effect hebben op je algemene gezondheid. Bij stress komt cortisol vrij en hoge, langdurige niveaus van dit hormoon kunnen je immuunsysteem onderdrukken.

Hoe weet je nu of je gezond bent? Lees het tweede deel van dit artikel en check de signalen van een gezond lichaam.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.