Met deze simpele test kan je je hartgezondheid nagaan

Als je 4 trappen van gemiddeld 15 treden kan beklimmen in minder dan anderhalve minuut, zit je wel goed. Doe je er langer over? Dan kan je beter een dokter raadplegen.

Dat blijkt uit een recente studie van cardioloog Jesús Peteiro van het Spaanse Universitair Ziekenhuis A Coruna. Hij wou een makkelijke en goedkope manier vinden om de hartgezondheid te onderzoeken. Dit zou artsen in staat stellen om na te gaan welke personen in aanmerking komen voor een uitgebreider onderzoek.

De studie vergeleek de resultaten van het traplopen met de resultaten van een inspanningstest in een labo. 165 patiënten moesten eerst een inspanningstest op de loopband laten afnemen, waarbij ze wandelden of liepen tot ze niet meer konden. Hun inspanningscapactiteit werd uitgedrukt in METs (metabolische equivalenten). Na een pauze moesten de proefpersonen 60 treden (4 trappen van 15 treden) beklimmen aan een hoog tempo, zonder te lopen. Vervolgens werden hun METs opnieuw gemeten.

Lager sterftecijfer 

Patiënten die de trap in minder dan 40-45 seconden beklommen, behaalden meer dan 9-10 METs. Eerdere studies toonden reeds aan dat een cijfer van 10 METs tijdens een inspanning wijst op een laag sterftecijfer van 1% of minder per jaar, ofwel 10% per 10 jaar. Ter vergelijking: zij die meer dan anderhalve minuut nodig hadden, behaalden minder dan 8 METs, wat overeenkomt met een sterftecijfer van 2 – 4% per jaar, ofwel 30% in 10 jaar.

Daarnaast brachten de onderzoekers beelden van het hart (genomen tijdens de loopbandtest) het risico op coronaire ziekte in verband met de resultaten van het traplopen: zo’n 58% van zij die meer dan anderhalve minuut nodig hadden, vertoonden een abnormale hartfunctie tijdens de loopbandtest. Bij de patiënten die minder dan een minuut nodig hadden, vertoonden de beelden bij 32% een abnormale hartfunctie.

Geen vervanging 

“Met traplopen kan je je hartgezondheid makkelijk zelf testen”, aldus auteur van de studie Jesús Peteiro. “Als het je meer tijd dan anderhalve minuut kost om vier trappen van gemiddeld 15 treden te beklimmen, is het aangeraden om een dokter te raadplegen.”

Hoewel de trappentest een indicatie kan geven over je hartgezondheid is het geen vervanging van een uitgebreider onderzoek. Kan je 60 treden in minder dan een minuut beklimmen, maar ervaar je last van symptomen als kortademigheid of pijn aan de borst? Dan ga je dus best altijd langs de dokter.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?