Signalen dat je een gezond lichaam hebt

In een vorig artikel beschreven we al enkele belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl, maar hoe weet je nu of je gezond bent?

Belangrijk: een gezonde levensstijl voor de ene is niet per se ook de beste voor de ander. Toch zijn experts het eens over een aantal  tekenen die aantonen dat je (niet) gezond bent.

  1. Je energieniveau is stabiel

Heb je doorheen de dag voldoende energie? Dan is het een goed signaal dat je voldoende slaapt. Maar je energiepeil kan ook inzicht geven in je voedingsinname, met name die van vetten, koolhydraten en eiwitten. De juiste combinatie van deze macronutriënten is individueel, omdat deze o.m. afhangt van je fysieke activiteit. Maar aandacht besteden aan je energieniveau op verschillende tijdstippen doorheen de dag kan helpen om te bepalen welke combinatie macronutriënten voor jou persoonlijk werkt.

  1. Je kan goed om met stress

Stress kan je natuurlijk nooit volledig uit je leven bannen en onderzoekers tonen aan dat stress zelfs goed voor je kan zijn, als je het op een gezonde manier benadert. Een kenmerk van iemand die goed kan omgaan met stress is zijn of haar capaciteit om grenzen te stellen. Door je grenzen te stellen erken je je behoeftes. Dit kunnen grenzen zijn op vlak van je fysieke ruimte, emotionele wensen, respect voor je gedachten en ideeën, en materiële bezittingen. Tip: ervaar je veel stress? Ga sporten! Lichaamsbeweging is een van de effectiefste methodes om stress- en angstgevoelens te verminderen.

  1. Je hebt een frisse adem

Een slechte mondhygiëne kan leiden tot een opeenhoping van bacteriën die zich doorheen je ademhaling- en spijsverteringsstelsel kunnen verspreiden. Te veel bacteriën kunnen je immuunrespons onderdrukken en het risico op algemene gezondheidsproblemen doen stijgen.

WANNEER IS HET TIJD VOOR VERANDERING?

5x SIGNALEN OM OP TE LETTEN

Iedereen kent zijn of haar lichaam het beste, dus wanneer je voelt dat er iets niet klopt, is het belangrijk om je levensstijl eens onder de loep te nemen en actie te ondernemen indien nodig. Welke veranderingen kan je maken om je gezondheid te verbeteren en het risico op chronische gezondheidsaandoeningen te verminderen? Volgende 5 signalen kunnen erop wijzen dat het tijd is voor actie.

  1. Je bent vaak ziek

Je kan nooit 100% voorkomen dat je eens ziek wordt, maar wanneer je geregeld ziek in je bed ligt, kan het wijzen op een erg verzwakt immuunsysteem.

  1. Je hebt vaak last van je maag

Voel je je vaak opgeblazen, heb je last van maagzuur of een slechte vertering? Een onevenwichtig voedingspatroon, een tekort aan vezels, onvoldoende lichaamsbeweging en te weinig water drinken zijn veelvoorkomende oorzaken van maag- en darmklachten. Ook chronische stress ligt vaak aan de oorzaken van een slechte spijsvertering.

  1. Huishoudelijke taken zijn vermoeiend

Je vermoeid voelen bij relatief kleinere fysieke activiteiten, zoals huishoudelijke taken, is een duidelijk kenmerk van een laag uithoudingsvermogen. Niet goed kunnen omgaan met stress, vermoeidheid of het traag genezen van wondes en ziektes kunnen ook kleine signalen zijn van een slechte conditie.

  1. Je bent prikkelbaar

Ieder individu vertoont verschillende signalen die wijzen op een verminderd mentaal welzijn. Maar als je sneller dan normaal geïrriteerd bent of sneller kwaad wordt, zijn dit kenmerkende signalen dat je wat meer zelfzorg nodig hebt. Andere signalen: moeilijk uit bed geraken, veranderingen in je voedingspatroon, je moeilijk kunnen concentreren en je meer afsluiten van anderen.

  1. Je valt moeilijk in slaap

Ook moeilijk in slaap vallen is een symptoom van chronische stress of een minder voedzaam dieet. Zo toonde een studie in de International Journal of Medical Sciences aan dat maaltijden overslaan, te snel eten, grote maaltijden nemen, op onregelmatige tijdstippen eten en een slechte voedingskwaliteit allemaal bijdragen aan slaapproblemen, waaronder slapeloosheid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?