Gewicht verliezen? Dit zijn de 6 beste fruitsoorten die je kan eten

Er bestaat natuurlijk niet zoiets als 'minder goed' of 'ongezond' fruit, maar er bestaan wel slimmere fruitkeuzes als je wat gewicht wil verliezen. We zetten 6 slanke toppers op een rijtje.

1. Appels

Naast het feit dat ze weinig kilocalorieën en vet bevatten, tellen appels ook behoorlijk wat vezels (5 g voor een middelgrote appel). Bovendien toonde onderzoek eerder aan dat personen die 15 minuten voor een maaltijd een appel aten minder kilocalorieën aten tijdens de maaltijd zelf. Een extra tip: schil je appel niet. De schil bevat namelijk ‘ursolzuur’, dat onder meer in verband wordt gebracht met een verhoogde thermogenese, ofwel een verhoogde calorieverbranding.

2. Watermeloen

Zeker op warme dagen, prijkt deze vrucht bovenaan ons fruitlijstje. Het bestaat voor meer dan 90% uit water en is erg laag in kilocalorieën. Het hoge vochtgehalte zorgt er niet enkel voor dat je gehydrateerd blijft, maar ook dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt.

3. Bessen

Bessen of bosvruchten zijn echte vitaminebommetjes: ze bevatten tal van antioxidanten en bevatten doorgaans ook minder suiker dan bepaalde andere fruitsoorten. Start je dag goed en voeg wat bosvruchten (blauwe bessen, aardbeien, frambozen, …) toe aan je muesli of yoghurt.

4. Avocado

Avocado’s leveren je verschillende gezondheidsvoordelen op: ze zijn een bron van gezonde, vetten en vooral omega 3-vetzuren. Zowel het hoge vet- als vezelgehalte zorgen ervoor dat je je langer voldaan voelt en dus minder snel trek krijgt in een (ongezonde) snack. Let wel: je hoeft geen hele avocado naar binnen te werken. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt zo’n 50 gram, ofwel 1/3de van een middelgrote avocado.

5. Ananas

Deze tropische vrucht bevat bromelaïne, een enzym dat bijdraagt aan een vlotte spijsvertering en ontstekingsreacties tegengaat. Daarnaast bevat deze gele fruitsoort tal van andere gezondheidsboosters, zoals vitamine C en vezels. Extra voordeel: een portie ananas van zo’n 50 gram levert je ongeveer 25% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid mangaan op. Dit mineraal zorgt voor sterke botten, maar draagt eveneens bij aan een gezonde stofwisseling. Niet onbelangrijk als je op je gewicht wil letten.

6. Citrusfruit

Hoewel je misschien al gehoord hebt dat je afvalt door ’s ochtends een glas met citroenwater te drinken, is er geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs voor om dit aan te tonen. Er bestaat namelijk geen fruit dat je metabolisme een boost kan geven. Maar als je deze citrusvruchten lekker vindt, hoef je ze zeker niet te vermijden. Ze zijn een bron van vitamine C, vezels, vocht en laag in kilocalorieën.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?