Waarom je best een appel in zijn geheel opeet

Dus ook het klokhuis, de schil, de pitten én het steeltje...
Wie een appel volledig opeet, krijgt niet enkel meer vezels, maar ook tot wel tien keer meer bacteriën binnen. Voor je nu begint te panikeren: deze bacteriën zijn gezond en dragen bij tot een betere darmflora. Volgens een studie, die in juli gepubliceerd werd in Frontiers in Microbiology, bevatten appels zo’n 100 miljoen bacteriën. Goed om te weten: die bevinden zich voornamelijk in het binnenste van de appel, meer bepaald in de pitten, het vruchtvlees en het kroontje.
Zo bevat een appel bijna 100 miljoen bacteriën van maar liefst 1755 verschillende types. Als we kijken hoe die bacteriën over de appel verdeeld zijn, komen we tot volgend overzicht:
– Schil: 1,6 miljoen 
– Steel: 9,5 miljoen 
– Vruchtvlees: 19,7 miljoen 
– Kroontje: 22 miljoen 
– Pitten: 37,7 miljoen. 
Wat je daaruit moet onthouden? Wie enkel het vruchtvlees en schil opeet, krijgt dus tot tien keer minder gezonde bacteriën binnen dan wie de appel in z’n geheel consumeert. Ook is de diversiteit van de bacteriën lager. 
Onderzoekers stelden daarnaast ook een belangrijk verschil vast tussen biologische en conventionele appels. Die eerste bevatten namelijk melkzuurbacteriën, die je immuunsysteem en darmflora versterken. De conventionele (met pesticiden) bevatten die bacteriën niet.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?