Een hogere VO2-max kan je beschermen tegen verschillende type kankers

Zweedse onderzoekers vonden een link tussen een grotere cardiovasculaire fitheid en een verkleind risico op bepaalde kankers bij mannen.

Mannen kunnen zich mogelijks extra beschermen tegen bepaalde types kanker door te lopen of andere cardiovasculaire sporten te beoefenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Swedish School of Sport and Health Sciences, dat cardiorespiratoire conditie in verband brengt met een lager sterfterisico als een gevolg van prostaat-, darm- en longkanker – de drie meest voorkomende types kanker bij mannen. De cardiorespiratoire conditie is een maatstaf voor hoe goed je hart en longen tijdens langdurige inspanning bloed en zuurstof door het lichaam pompen. Hoe hoger je cardiorespiratoire conditie, hoe fitter je bent.

Voor de studie analyseerden de onderzoekers meer dan 10 jaar aan data van 177.709 Zweedse mannen tussen de 18 en 75 jaar om een mogelijk verband tussen fitheid en kanker te vinden. De testpersonen werden gerangschikt in vier groepen, van een slechte tot zeer goede cardiorespiratoire conditie.

Na het meten van hun VO2-max – de maximale hoeveelheid zuurstof dat het lichaam kan gebruiken tijdens fysieke inspanning – stelden de onderzoekers vast dat zij met een hogere VO2-max een significant lager risico hadden om te sterven aan prostaat-, darm- en longkanker. Ook de kans op het ontwikkelen van darm- of longkanker is kleiner bij een hogere VO2-max. De data toonden echter ook wel een iets hoger risico aan op het ontwikkelen van prostaatkanker bij deze groep testpersonen.

De voordelen van een betere conditie

De recente studie vult zo de alsmaar groeiende lijst met onderzoeken aan die cardiorespiratoire fitness in verband brengen met een lager risico op kanker. Eerdere studies hebben lichaamsbeweging reeds gelinkt aan kleiner risico op maagkanker, alsook een kleiner risico op borstkanker bij vrouwen.

Recente onderzoeken hebben regelmatige lichaamsbeweging ook gelinkt aan andere aspecten op vlak van gezondheid en welzijn. Zo stelden Amerikaanse en Mexicaanse onderzoekers eerder dit jaar vast dat het volgen van een regelmatige looproutine doorheen de middelbare leeftijd helpt om geheugenverlies bij het ouder worden te vermijden of vertragen.

Tot slot: je hoeft niet al te veel tijd te investeren om te genieten van de voordelen van een activere levensstijl. Vorig jaar publiceerde de American Heart Association een rapport dat aantoonde dat volwassen slechts 21 minuten en 30 seconden per dag aan intensievere lichaamsbeweging (zoals lopen) moeten doen om het risico op vroegtijdig overlijden te verkleinen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?